zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Завърши проверката по разпространението на фалшиви медикаменти



Взети са и съответните мерки срещу виновниците, съобщиха от МЗ.

31 юли 2006, здраве.bg

При получения сигнал за наличие на лекарства с несъответствие между съдържимото, етикета и опаковката, поради съществуващата потенциална опасност за здравето на населението Изпълнителната агенция по лекарствата е предприела предвидените в нормативната уредба действия. Това увери министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски в отговор на въпрос от народните представители Димитър Камбуров и Васил Паница относно разпространението на фалшиви лекарства в аптечната мрежа.
Министър Гайдарски припомни изнесените от МЗ факти по случая. На 15 юни в Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) е постъпил сигнал от Центъра за спешна медицинска помощ - София област, за установено несъответствие в качеството на лекарствения продукт Furosemid амп. 10 mg/ml - 2 ml x 10. ИАЛ е извършила анализ на получените със сигнала ампули и е установено, че в част от тях не се съдържа лекарственото вещество Furosemidе. Поради съществуващата потенциална опасност за здравето на населението, ИАЛ е предприела предвидените в наредбата действия - спешно блокиране и изтегляне на лекарствения продукт от производителя, търговците на едро, аптечната мрежа и лечебните заведения. Издадена е заповед за блокиране и изтегляне с гриф “спешно” и е разпространено съобщение до медиите, което е публикувано и на интернет-страниците на МЗ и ИАЛ.
ИАЛ е извършила проверка в ЦСМП - София област във връзка с получения сигнал, иззети са наличните в центъра количества от лекарствения продукт, установен е и търговецът на едро с лекарства, извършил доставката на партидата.
На 19 и 20 юни е извършена проверка на производителя и на търговеца на едро за установяване на фактическите обстоятелства относно несъответствието в качеството на продукта. При проверките в склада на дружеството – търговец на едро в София, са установени наличности от лекарствени продукти: Vitamin C амп. 100 mg/ml - 2 ml х 10 - без вторична опаковка, Analgin амп. 1 g/2 ml x 10 – без вторична опаковка, Amikacin Sopharma амп. 250 mg/ml - 2 ml x 10...

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.