zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ако имате Фервекс у дома, внимавайте и проверете!Ако имате Фервекс у дома, внимавайте и проверете!

6 юни 2013, здраве.bg

Изпълнителната агенция по лекарствата блокира продажбата на "Фервекс" за възрастни с вкус на малина и разновидността за деца - лекарство без рецепта срещу симптомите на грип и настинка. Министерството на здравеопазването съобщи, че решението е взето, след като са получени сигнали от Френската агенция за сигурност на лекарствата и здравните продукти чрез Международната система за бързо уведомяване, както и от фирмата-производител Bristol-Myers Squibb.

Получените сигнали са за открито нетипично замърсяване - с микроорганизма Ентерококус фециум (Enterococcus faecium) - на някои партиди от лекарствения продукт. То е уловено веднага след производството при рутинни тестове на партидите. Замърсените опаковки не са били разпространени в търговската мрежа, изрично уточнява фирмата производител.

Изпълнителната агенция по лекарствата незабавно е издала заповеди за блокиране на наличностите на лекарството в България. До този момент не са получени сигнали за нежелани реакции към лекарството нито в българските институции, нито във фармацевтичната компания.

Засега изследванията на фирмата-производител не показват замърсяване във вече освободени за продажба и пуснати на европейските пазари партиди от лекарството. Въпреки това, като превантивна мярка за защита на общественото здраве, производителят съобщава, че блокира и изтегля всички количества от произведените лекарства до изясняване на причините за замърсяването, пояснява Министерството на здравеопазването. Заедно с Агенцията по лекарствата институциите препоръчват веществото да не се използва, докато не приключат проверките.

Микроорганизмът Ентерококус фециум (Enterococcus faecium) е нормален микроорганизъм в чревния тракт на човека, но изолирането му от околна среда говори за органично замърсяване. Наличието му в лекарствения продукт е недопустимо в лекарства и храни.

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    лекарства    
 

more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.