zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ваксините срещу грип не са гаранция срещу болесттаВаксините срещу грип не са гаранция срещу болестта

Около 15% от населението на планетата всяка година боледува от грип.

Някои от най-новите изследвания са доста скептични към прилагането им.

здраве.bg

За и против ваксините срещу грип винаги са били гореща тема и причина за спорове между привържениците и противниците на това дали е от полза да се ваксинираме, за да се предпазим от грип.

Всяка година има стандарт: началото на поредната грипна епидемия се очаква през декември, а нейният пик – през януари-февруари. Ваксинирането, направено през есента, не е гаранция, че няма да заболеем - това показват и най-новите данни от Световната здравна организация и през тази година хората най-разпространени и опасни ще бъдат вирусите на грипа от двата типа - А и В.

В много страни ваксинирането срещу грип продължава да се практикува изключително масово. Според официално обявяваните предписания от имунизацията се нуждае най-вече населението от рисковите групи, т.е. децата на възраст от 3 до 6 години, работещите в образователните учреждения, здравните работници и възрастните хора.
Официалната статистика твърди, че ефектът от ваксинирането на хората до 60 годишна възраст възлиза на 70 до 100%.

Разработени са 4 вида ваксини: субединични, сплит-ваксини, инактивирани и живи. В последните две се съдържа самият вирус. В инактивираните той е “убит”.
Живите ваксини от доста време не се прилагат, защото те могат да породят в организма появата на нови мутирали варианти на вирусите, а инактивираните предизвикват много странични реакции.

Затова днес се прилагат само субединичните и сплит-ваксините. В някои от тях се съдържат вирусните белтъчини-маркери, а в други – части от “убития” вирус. Всяка година те се изготвят от щамовете на тези вируси, които се очаква да бъдат най-масови на едно или друго място от планетата през бъдещия сезон.

Разбира се, не е възможно да се предскаже мутацията на вирусите, особено когато измененията във вирусната структура се извършват под влиянието на спецификата на регионите, в които се е разпространил грипът.
Затова и създадените ваксини не могат да ни спасят при наличие на мутирал вирус, което е и единият от сериозните проблеми, свързани...

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    изследвания    лекарства    заболявания    
 

more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.