zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Завърши проверката по разпространението на фалшиви медикаменти



Взети са и съответните мерки срещу виновниците, съобщиха от МЗ.

31 юли 2006, здраве.bg

... - с разлики в печата върху вторичната опаковка, Buscolysin амп. 20 mg/ml - 1 ml x 10 - вторична опаковка с мокър печат.
Взети са количества от посочените лекарствени продукти за извършване на анализ от ИАЛ. Установени са несъответствия с изискванията за качество по показатели за идентичност, съдържание на активното вещество, разминаване върху първичната и вторичната опаковка и документацията на производителя и са издадени заповеди за незабавно блокиране и изтегляне от аптечната мрежа. В момента в ИАЛ постъпват доклади от регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве относно изпълнението на мерките.
Изготвен е акт за установяване на административно нарушение срещу търговеца на едро, извършил доставката, и е издадена заповед за спиране експлоатацията на складовете му за търговия на едро с лекарства, които са връчени на управителя на дружеството на 28 юни.
С писмо от 28 юни ИАЛ е представила пред МЗ предложение на основание Закона за лекарствените продукти и аптеките в хуманната медицина да бъде отнето издаденото от МЗ разрешение за търговия на едро с лекарства на дружеството, разпространявало и съхранявало тези лекарствени продукти. Документите, представени при извършените проверки от ИАЛ, не дават достатъчно данни и информация за произхода на горепосочените лекарствени продукти и установяване на фактическия производител.
Считайки, че става въпрос за извършено престъпление по Наказателния кодекс и с оглед на особения предмет на деянието (производство и търговия с лекарства, имащи пряко отношение и криещи потенциална опасност за общественото здраве), както и високата степен на обществена опасност от такива деяния, на 21 юни ИАЛ е подала сигнал до Върховна касационна прокуратура и до министъра на вътрешните работи Румен Петков с молба за разпореждане и за извършване на проверка по сигнала.

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.