zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Недостатъчната физическа активност провокира психични разстройстваНедостатъчната физическа активност провокира психични разстройства

Движение или спорт 30 мин. дневно 5 пъти в седмицата е съветът на специалистите.

здраве.bg

Липсата на достатъчно движение застрашава човека не само с появата на наднормено тегло, но и с психични разстройства, започвайки от депресивни състояния и завършвайки със сериозните психични заболявания.

Според британски учени, днес в Европа само 35% от мъжете и още по-малко - 24% от жените поддържат своята физическа активност на оптималното ниво.

Проф. Нанет Матрай - експерт по спортна физиология в университета в шотландския град Стратклайд отбелязва, че хората съвсем наскоро са забелязали връзката между заседналия начин на живот и психичните разстройства. “Днес съществуват ясни доказателства за това, че физическата активност може да предотврати депресията”, подчертава Матрай, цитирана от ВВС.

При хората, които водят заседнал начин на живот, рискът да изпаднат в депресивни състояния е 2 пъти по-голям в сравнение с тези, които се движат повече. Редица изследвания дори показват, че физическото натоварване е най-доброто средство за лечение на депресията.

Изследователи от английския град Бристол са установили, че физическата активност намалява с 1/3 риска и от развитието на болестта на Алцхаймер. Учените обясняват този факт с подобряването на функционирането на сърдечно-съдовата система и с промените в химичните процеси, извършващи се в главния мозък.

Джуди Батрис - генерален директор на Британската организация по проблемите за храненето отбелязва, че през последните години властите са акцентирали силно върху здравословното хранене, но са оставили на заден план нуждата от движение.

Британското Министерство на здравеопазването определя нормата за физическата активност за зрелите хора по следния начин: движение или спортуване 30 минути дневно 5 пъти в седмицата.

Според данните от различни изследвания много малко част от хората изпълняват тези препоръки. Особено тревожна е тенденцията, наблюдаваща се сред децата – почти всички от тях предпочитат заниманията, които не изискват физическа активност. 30% от момчетата и 40% от момичетата не покриват...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    нормативи    деца    изследвания    
 

more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.