zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Всеки трети е с високо кръвноВсеки трети е с високо кръвно

10% от хората пък са с диагноза диабет.

6 юни 2012, здраве.bg

Един на всеки трима души по света има повишено кръвно налягане (хипертония) – причина за половината от всички смъртни случаи от удар и сърдечни заболявания. Това сочат изнесените от Световната здравна организация (СЗО) данни. Състоянието засяга близо половината от възрастното население в някои държави в Африка.

В годишния си доклад за световното здраве, СЗО също така съобщи, че един на всеки десет души по света има диабет. От една страна лечението на тази болест струва милиони на държавите, а от друга сам по себе си диабетът излага болните на риск от развитие на сърдечносъдови заболявания, бъбречна недостатъчност и слепота.

Смъртните случаи са по-голям процент в страните с умерен доход

Макар че според доклада диабетът е разпространен сред 10% от жителите на света, до 1/3 от населението на някои по-слабо развити страни е болно.

Хроничните заболявания като диабета, сърдечните заболявания и рака най-често се разглеждат като болести на хората от богатите нации, където храните с много мазнини, консумацията на алкохол и тютюнопушенето са основните здравни рискове.

Но според СЗО, 80% от смъртните случаи при такива заболявания са в страните с нисък и среден доход. В Африка например повишеното тютюнопушене, преминаването към „западния стил хранене” и по-малкото движение водят до бърз прираст на хроничните заболявания и се очаква, че до 2020 г. те ще надминат по брой другите болести, които засега са най-честите причинители на летален изход.

Ръст в състоянията, причиняващи сърдечни заболявания

Този доклад е поредното доказателство за драстичното повишаване в броя на състоянията, водещи до сърдечносъдови и други хронични заболявания, най-вече в страните с нисък и среден доход. В някои африкански страни близо половината население има високо кръвно налягане.

Тазгодишният статистически доклад на СЗО е първият, който включва данни от всичките 194 страни-членки за процентите жени и мъже с високо кръвно и с повишена кръвна захар - е симптом на диабет....

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    нормативи    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.