zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Всеки трети е с високо кръвно



Всеки трети е с високо кръвно

10% от хората пък са с диагноза диабет.

6 юни 2012, здраве.bg

... Докладът обаче не изследва причините за покачването или понижаването на показателите, а иска да представи общата картина на основните заболявания и здравни рискове, които засягат глобалното население.

Средната стойност на кръвното налягане у хората все пак е понижена

В по-богатите страни широко разпространеното диагностициране и навременното лечение значително са понижили средните показатели на кръвното налягане сред населението – а това е довело и до намаляване на смъртните случаи в следствие на сърдечносъдови заболявания, пишат от СЗО.

Но в Африка по-голямата част от тези 40-50% от население с високо кръвно остават недиагностицирани и нелекувани, макар че с терапия с не особено скъпи лекарства състоянието им може да се подобри, рискът от развитие на сърдечно заболяване да намалее, а от там и рискът от преждевременна смърт.

Затлъстяването е друг основен проблем, който се е удвоил във всеки регион на света между 1980 и 2008 г.

Най-високите нива на затлъстяване са в САЩ

Днес половин милиард хора – или 12% от населението на света – страдат от затлъстяване. Като че ли очаквано най-високи са показателите за САЩ, където 26% от възрастните хора са с това състояние, а най-ниски са в Източна Азия - 3%.

Според докладът по целия свят жените страдат от затлъстяване по-често от мъжете и затова са изложени и на по-голям риск от диабет, сърдечни заболявания и някои видове рак.

Световната здравна статистика на СЗО се публикува всяка година и към настоящия момент съдържа данни от 194 страни за различни здравни индикатори като очаквана продължителност на живота, заболеваемост и смъртност от различни болести, здравни услуги, лечение и рискови фактори или поведения, които засягат здравето.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    нормативи    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.