zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Нецелесъобразно разходване на средства от болниците ощетява гражданите



Това показаха проверките, извършени от МЗ.

София, 16 декември 2005, здраве.bg

... е 3761 лв., при средна за страната 600 лв.
Високите стойности на един лекарстводен не кореспондират с увеличение на цените на лекарствата. Водещи в това отношение са ”Св. Екатерина” - 581,42 лв. която е от 8 до 10 пъти по-висока от средната стойност на лекарстводен за деветте университетски болници), СБАЛССЗ - 223,88 лв., „Пирогов”- 94,29 лв.
За преодоляване на сегашното положение в болничната помощ, за постигане на нов тип управление на държавните лечебни заведения и недопускане в бъдеще натрупване на големи финансови задължения ръководството на МЗ предприема пакет от мерки.
Сред тях е въвеждането на нов подход при определяне на правомощията на управителните органи на държавните лечебни заведения. МЗ ще одобри нови устави, нови договори за възлагане управлението на лечебните заведения, нови правила за работа на съвета на директорите на държавните болници – еднолични акционерни дружества. За определяне отговорността на управителните органи на болниците в договорите им ще се заложат финансови и медицински резултати, които лечебното заведение трябва да изпълнява.
Управителните органи трябва да разработват и представят на министъра на здравеопазването бизнеспрограми за развитието на лечебните заведения с конкретни медицински показатели (брой преминали болни, използваемост на леглата, среден престой на преминал болен, стойност на преминал болен, на един лекарстводен, на един храноден и др.), които болницата трябва да постигне за едногодишен период. В тази връзка ще бъде въведена и строга система на отчетност на приходите и разходите на болниците.
МЗ ще разработи стратегия за преструктурирането на лечебните заведения за болнична помощ. Ще се предприемат мерки за прекратяване на лечебните заведения, които не са ефективни, както и за раздържавяване на дълготрайните материални активи, които лечебните заведения реално не използват. Предвижда се определени болници да бъдат преобразувани в друг вид лечебни заведения с цел оптимизиране на тяхната дейност съобразно потребностите...

 
 
Още по темите:
нормативи    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.