zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Нецелесъобразно разходване на средства от болниците ощетява гражданите



Това показаха проверките, извършени от МЗ.

София, 16 декември 2005, здраве.bg

... болници. Просрочените задължения са 76 млн. лв., или тези болници формират около 74% от общата задлъжнялост в системата.
Натрупаните задължения са главно от закупуваните лекарства, консумативи, медицинска апаратура, строително-ремонтни дейности, външни услуги и други, провеждани както по ЗОП, така и под праговите нива на ЗОП търговски сделки.
Към 30 септември 2005 г. лечебните заведения за болнична помощ (държавни и общински), финансирани от МЗ, са поели задължения в размер на 191 млн. лв., от които просрочени са 115 млн. лв.
Особено обезпокояващ е размерът на финансовите задължения с настъпил вече падеж на най-големите в страната университетски болници. В някои от тях размерът на просрочените дългове е рисково висок – над 20% от размера на реализираните общи приходи. Така например, просрочените задължения в УМБАЛ „Св. Екатерина” представляват 74% спрямо общите приходи, в СБАЛССЗ, София - 69%, в „Пирогов” - 60%, в УМБАЛ „Д-р Г. Странски”, Плевен - 49%, в МБАЛ „Св. Марина”, Варна - 36%, в МБАЛ „Александровска” - 34%, в УМБАЛ „Св. Георги”, Пловдив - 33%, в УМБАЛ, Стара Загора - 28%, в МБАЛ „Царица Йоанна” - 21%.
При проверките е установено, че тези болници са сключвали най-голям обем договори за лекарства и консумативи в последните години и поддържат най-големи складови наличности.
В проверените болници има възможности за оптимизиране на лечебния процес. В тях се поддържа висок среден престой на болен („Света Марина”, Варна - 10 дни, МБАЛ Стара Загора, СБАЛССЗ, УМБАЛ Плевен, „Александровска” - 9 дни). Непълноценно се използва потенциалът на легловата база – в „Пирогов” използваемостта на леглата е 64%, в „Царица Йоанна” – 73%, „Св. Екатерина” – 75%.
Много висока е стойността на един преминал болен, без да е налице съществена промяна в патологията при преминалите болни. Например, значителните разходи в „Света Екатерина” са довели до формирането на най-високата в страната средна стойност на един преминал болен – 5786 лв., в СБАЛССЗ стойността на преминал болен е 3761...

 
 
Още по темите:
нормативи    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.