zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Нецелесъобразно разходване на средства от болниците ощетява гражданитеТова показаха проверките, извършени от МЗ.

София, 16 декември 2005, здраве.bg

През последните 3 години в болниците със 100% държавно участие (ЕАД) се наблюдава ясно изразена тенденция от завишаване на разходите, неотговарящо на обема преминали болни, извършените медицински дейности и приходите, свързани с тях, съобщиха от здравното ни министерство.
В отделни болници целевите субсидии са изразходвани нецелесъобразно – в нарушение на Закона за обществените поръчки. Това е създало възможност на ръководствата на болниците да правят разходите непрозрачно, в резултат на което са нанесли финансови щети на държавните дружества – болници. Този финансов резултат се повтаря през първото полугодие на 2005 г., като нанесените щети на държавата и държавните болници са най-изразени през тази година. Приходите на тези болници не са разходвани правилно и в резултат на това българските граждани са получили недостатъчни по количество и качество здравни услуги.
Това са част от изводите, направени в анализа след извършените проверки в 9-те болници, на които едноличен собственик е държавата. Проверките бяха разпоредени със заповед на министъра на здравеопазването в болниците „Света Екатерина”, „Пирогов”, „Царица Йоанна”, „Александровска”, Националната кардиологична болница, университетските болници в Пловдив, Стара Загора, Варна и Плевен. Резултатите от проверките бяха оповестени от министъра на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски.
Деветте държавни болници, в които са извършени проверките, са в най-тежко финансово състояние. През 2005 г. преминалите болни през тях са се увеличили средно с 9% спрямо 2004 г., а финансирането от МЗ и НЗОК за същите болници нараства с над 30-35%. Това са университетски болници, в които за периода януари септември 2005 г. са преминали 180 116 пациенти, което представлява около 17,2% от всички лекувани в болниците в България. В същото време общият дълг на тези болници за деветмесечието на 2005 г. е 110 млн. лв., което представлява 68% от дълговете на всички университетски болници и национални центрове и 67% от дълга на всички държавни...

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    
 

more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.