zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Мигайте колкото се може по-честоТова намалява умората на очите при продължителна работа с тях, съветват специалистите.

3 юли 2006, здраве.bg

Опасни ли са компютърните монитори за зрението? Множество пациенти се обръщат към офталмолозите с оплаквания от парене, зачервяване и други неприятни усещания в областта на очите след работа с компютър.
Американската Академия по офталмология (American Academy of Ophtamology) съобщи, че последните изследвания, проведени в няколко държавни лаборатории на САЩ, свидетелстват за ниското ниво на опасното за очите йонизиращо ( тип рентгенови лъчи) и нейонизиращо (ултравиолетово) излъчване от екраните.
Според данните, то е много по-малко в сравнение с излъчването, продуцирано от лампите за дневно осветление например.
Тези дози ултравиолетови лъчи не могат да предизвикат катаракта дори при въздействие в продължение на целия живот, твърдят специалистите. Понякога след работа с компютър възниква усещането за “оцветяване” на черно-белите предмети. Това не е признак за заболяване, а особеност на нормалното зрение - т.нар. ефект на Маккалах, при който предметите се оцветяват в цветове, допълнителни към тези, които са доминирали на екрана.
Продължителната работа с компютър може да предизвика раздразнение на очите (зачервяване, сълзи или сухота на роговицата), умора (обща умора, болка и тежест в очите и главата), трудности при фиксиране на зрението. Възможни са също болки в гърба и мускулни спазми.
Въпреки, че умората в очите е неприятна, това не означава, че по-нататъшната работа с компютър може да нанесе вреда на зрителния орган. Необходимо е да направим работното си място по-удобно, както и да използваме специални очила, препоръчани от офталмолог.
Практиката показва, че правилната организация на работното място намалява риска от умора на очите. Най-удобно е мониторът да се разположе малко по-далече, отколкото при обикновено четене. Горният край на екрана трябва да бъде на нивото на очите или малко по-ниско. Листовете с текст трябва да се разполагат колкото се може по-близо до екрана, за да се избегнат честите движения на очите...

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    превенция    
 

more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.