zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Най-грешните схващания за контрацептивите



Най-грешните схващания за контрацептивите

Трима експерти развенчават митовете.

здраве.bg

... не са раждали.

“Това е една от причините, поради която повечето лекари продължават да препоръчват спиралата само на жени, които вече са родили. По принцип тяхната матка е по-голяма и не само че задържа спиралата по-добре, но е и по-лесно да се сложи правилно”, казва д-р Банкс.

Друго често срещано притеснение относно употребата на спирала е митът, че тя увеличава риска от заразяване с болести, предавани по полов път. Лекарите казват, че това не е вярно – единствено контакт без предпазни мерки със заразен партньор може да е причина за това. Трябва да се знае обаче, че заразяването с болест, предавана по полов път, докато сте със спирала, може да ви изложи на по-голям риск от инфекция на репродуктивните органи и възпалителни заболявания на бъбреците.

“Спиралата позволява на бактерията да проникне по-дълбоко в тялото, достигайки матката и яйчниците”, казва д-р Голдстийн. По тази причина лекарите не препоръчват спиралата като средство против забременяване на жени, които не са в гарантирана моногамна връзка.

Ето още няколко неща, които трябва да знаете за предпазването от бременност:

За да съдействат за развенчаването на митовете, експертите се произнасят и по следните въпроси, свързани с контрацепцията:

1. Мит: Ако пропусна една таблетка, рискът от забременяване се увеличава.
Факт: Не е вярно. Просто вземете две таблетки следващия ден. Препоръчително е да вземате таблетките си по едно и също време всеки ден. По този начин се намалява рискът от внезапно кръвотечение. Таблетките, базирани единствено на прогестерон, е необходимо да се вземат по едно и също време всеки ден. В противен случай ефективността им като противозачатъчно средство намалява.

2. Мит: Антибиотиците намаляват ефективността на таблетките
Факт: Въпреки че е имало индивидуални случаи на жени, при които такава връзка е забелязана, докторите казват, че направените медицински проучвания не са успели да го докажат. Единствените антибиотици, които доказано влияят на действието...

 
 
Още по темите:
превенция    секс и здраве    лекарства    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.