zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Най-грешните схващания за контрацептивите



Най-грешните схващания за контрацептивите

Трима експерти развенчават митовете.

здраве.bg

Наистина ли противозачатъчните таблетки предизвикват рак? Може ли спиралата да е причина за болезнен полов акт? Дали диафрагмата може да предпази от болести, предавани по полов път?
Изследванията сочат, че много от дамите или не знаят отговора, или са наясно по-скоро с митовете, които съпътстват всеки метод за предпазване от бременност, отколкото с фактите. Жалкото е, че погрешната информация относно контрацептивите е толкова много, че дори и лекарите признават, че често са объркани дали нещо е вярно или не е.

“Понякога чувам едно нещо толкова много пъти и от толкова много различни пациенти, че ми се налага да правя справка, за да съм сигурен, че фактите не са се променили”, споделя американският професор по акушерство и гинекология Стивън Голдстийн.

Един от най-притеснителните митове, казва проф. Голдстийн, е страхът от връзката между противозачатъчните таблетки и рака – често срещано погрешно схващане, което спира много жени от използването на този високоефективен метод за предпазване от бременност.

Добрата новина: “Таблетките не предизвикват рак, а намаляват риска от рак и има достатъчно научни данни, които доказват, че продължителната употреба на противозачатъчни таблетки драматично редуцира риска от заболяване на рак на яйчниците и дори от рак на матката.” – твърди проф. Голдстийн.

Гинеколожката Маргарет Поланежки отхвърля притесненията относно връзката между противозачатъчните и рака на гърдата: “Принципното заключение е, че таблетките не повлияват риска от рак на гърдата при повечето жени” – казва тя.

Друго притеснение, свързано с употребата на противозачатъчни, е рискът от образуване на тромби. Този въпрос е малко по-комплициран, но отново, казват лекарите, не е проблем за повечето жени.

Рискът от образуването на тромби, като например тромби в краката или белите дробове, е около 1 на 1000 за всички жени. Този риск се увеличава до 3 на 1000 при жените, които вземат таблетки, така че е ясно, че този проблем не е нещо, за което болшинството може...

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    секс и здраве    лекарства    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.