zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Най-грешните схващания за контрацептивите



Най-грешните схващания за контрацептивите

Трима експерти развенчават митовете.

здраве.bg

... да се тревожи, подчертава проф. Голдстийн.

Тази статистика може да се промени с възрастта или ако пушите- докторите твърдят, че тези два фактора могат да увеличат риска.

Маргарет Поланежки добавя още, че жени, които страдат от тежка мигрена и особено тези, при които се проявяват неврологични симптоми като немощ в краката или ръцете по време на пристъпа, може също да са изложени на увеличен риск от усложнения с тромбите, ако приемат таблетки.

Гинеколожката казва, че за тези жени е добре да помислят за друга форма за предпазване от бременност. “Но това не трябва да ви притеснява, ако мигрената ви е свързана с менструалния цикъл, а само при наличие на неврологични усложнения”, заявява тя.

Какво трябва да знаете, ако използвате спирала

Митове съществуват не само относно използването на противозачатъчни таблетки. Употребата на спирала против забременяване също е свързана с много погрешни схващания.

Първоначално спиралата е била изтеглена от пазара заради притеснения относно безопасността на един определен модел, който се е използвал между 1971-1974 г. Всички съвременни спирали са еднакво безопасни и ефективни.

Въпреки това, някои от най-често изказваните притеснения относно приложението им са, че пречат на употребата на тампони, че могат да се извадят по време на секс или да причинят болка, че могат да бъдат усетени от партньора. Експертите казват, че отговорът на всички тези твърдения е “НЕ”.

“Спиралата не пречи на употребата на тампони и когато е поставена правилно, не би могла да се извади по време на секс, да причини болка или да се усеща от партньора” – казва Ерика Банкс, директор по акушерство и гинекология на медицински център в Ню Йорк.

Ако някое от тези неща все пак се случи, е много по-вероятно спиралата да не е поставена правилно, така че по-добре посетете лекаря си, съветва Банкс. Ако женският организъм изхвърли спиралата от само себе си, казват експерти, то това се случва много рядко и обикновено при жени, които все още не...

 
 
Още по темите:
превенция    секс и здраве    лекарства    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.