zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Диабетът е фактор за риска от рак



Наличието на диабет увеличава риска от злокачествено заболяване с 30%, смятат специалисти.

9 юни 2006, здраве.bg

Диабетът повишава риска от развитието на различни злокачествени образувания, включително рак на органите на храносмилателния тракт, се казва в резултатите от мащабно изследване, проведено от корейски учени от Университета Йонсей (Yonsei University) в Сеул.
Това е първото подобно проучване, в което подробно са изучени конкретните механизми на въздействието на захарния диабет върху развитието на раковите образувания.
Диабетът често е свързан с друго заболяване, което се характеризира с нарушения в обмяната на веществата - затлъстяването. Само по себе си то е фактор на риска от развитието на рак. Високото ниво на захар в кръвта на много пациенти, въпреки наднорменото им тегло, свидетелства за лош контрол върху заболяването. Именно такива ситуации се разглеждат от учените като фактор за риска от рак.
Корейските специалисти в продължение на 10 години са изследвали повече от 1,29 милиона мъже и жени на възраст от 30 до 95 години. Приблизително 5% от пациентите в началото на изследването са били с диабет. През тези 10 години от различни ракови образувания са починали 26 473 пациенти. “Наличието на диабет увеличава вероятността от развитие на рак с 30%”, твърдят учените, като че най-висок е рискът от рак на задстомашната жлеза, която произвежда инсулина - хормонът, регулиращ съдържанието на захарта в кръвта.
Висок е и риска от рак на черния дроб, хранопровода и дебелото черво.
Специалистите издигат хипотезата, че инсулинът влияе върху скоростта на растежа на клетките. При диабет се наблюдава неадекватно изработване на инсулин, а при рак - неконтролируем растеж и размножаване на клетките.
Профилактиката на диабета е в състояние да намали не само заболеваемостта от него, но и честотата на рака и свързаната с него смъртност. Като най-ефективната профилактика специалистите посочват физическата активност и здравословното хранене.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    превенция    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.