zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

31 май - Световeн ден без тютюнев дим



Мотото тази година е: „ДА ОСЪЗНАЕМ ВРЕДАТА ОТ ТЮТЮНА – ТОЙ Е СМЪРТОНОСЕН ВЪВ ВСЯКА ФОРМА”.

31 май 2006, здраве.bg

... , което производителите поставят на опаковките, тютюневите изделия са вредни. Изрази като “меки”, “леки”, “с ниско съдържание на катран”, “с пълен вкус”, “с вкус на плодове”, “с вкус на шоколад”, “без добавки”, “органични цигари”, “с намалена вредност” и др. не ги правят по-малко вредни.
В България са предприети законодателни мерки, чрез които се забранява продажбата на тютюневи изделия за орална употреба и такива, върху опаковките на които има текстове, названия, търговски марки, както и фигуративни или други знаци, определящи даден продукт като по-малко вреден (чл. 30, ал. 2 от Закона за тютюневите изделия). Последната забрана е регламентирана и в Наредба за изискванията към етикетирането, маркировката и външното оформление на тютюневите изделия и за определяне на стандарти за извършване на оценка на съответствието на съдържанието на вредни съставки в цигарите. Контролът по спазването на тези забрани е възложен на Комисията по търговия и защита на потребителите към Министерство на икономиката и енергетиката.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.