zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

31 май - Световeн ден без тютюнев дим



Мотото тази година е: „ДА ОСЪЗНАЕМ ВРЕДАТА ОТ ТЮТЮНА – ТОЙ Е СМЪРТОНОСЕН ВЪВ ВСЯКА ФОРМА”.

31 май 2006, здраве.bg

31 май е обявен от Световната здравна организация за Световен ден без тютюнев дим. Целта на кампанията, свързана с него през 2006 г., е да прикани и насърчи страните и правителствата да работят за стриктно регулиране на тютюневите продукти. Пътищата за това минават през познанието на хората за широкия спектър на действие на смъртоносните тютюневи изделия. Действащите разпоредби и норми трябва да допринасят за точната информираност, да разкриват истината за здравните поражения от употребата на тютюневи изделия - били те традиционни, нови или които предстоят да бъдат създадени в бъдеще.
„Привикването към тютюна е глобална епидемия, която все повече опустошава страните и районите, които и без друго не могат да си позволят да отделят много средства за лечение на заболяванията и последващата ги инвалидизация”, се казва в доклада на Световната здравна организация по повод Световния ден без тютюнев дим. Според организацията тютюневата индустрия продължава да поставя на преден план печалбите и да усилва своята експанзия, поставайки в голям риск бъдещето на поколенията.
В днешно време тютюневите компании продължават да завоюват пазари с нови изделия, които наричат “леки”, “меки” и “съдържащи малко катран”. По този начин те се опитват да убедят пушачите, които са загрижени за своето здраве, че тези продукти са безопасни. Компаниите продължават да въвеждат в заблуждение чрез все по-изпитани методи, като рекламират и продават новите продукти, замаскирани под “здравословно” звучащи марки и атрактивни опаковки, твърдят международни здравни експерти.
Основното послание на тазгодишната кампания у нас по повод Световния ден без тютюнев дим е до пушачите да стигне информация за пораженията, които нанася тютюнът. Всеки посегнал към първата или поредната цигара трябва да знае, че тютюневите продукти под каквато и да е форма (цигари, пушене с лула, смъркане, дъвкане, пушене с наргиле, пушене на пури) са вредни, причиняват заболявания, които могат да доведат до смърт.
Независимо от наименованието...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.