zdrave.bg
Грип и настинки
»причинител
причинител... Симптоматиката при инфекция с него е по-слабо изразена и лека, а също така не предизвиква масова заболеваемост. Най-често от него страдат децата.

Специфична особеност на грипните вируси е способността им бързо да мутират и да променят вида си. Това се отнася в най-голяма степен за тип А и в по-малка за тип В. Учените считат, че тези процеси се дължат на еволюционното развитие на вирусите и стремежа им да повишават своята устойчивост.

Най-общо механизмите за генетична промяна (мутация) на вирусите са два: - - антигенен дрифт - мутацията е сравнително малка, новите форми са сходни с тези отпреди мутацията (обяснението е популярно) и са причина за ежегодните сравнително леки епидемии;
- антигенен шифт- това понятие се отнася за по-сериозни и специфични мутации, които водят до получаването на значително променени антигенни форми на вируса и са причина за възникване на големите епидемии и пандемии. Счита се, че антигенният шифт е периодичен и че скоро не е имало подобен за грипните вируси А.

Установено е, че пандемиите възникват средно през интервал 30-40 г., а в наши дни вирусът на грип А (H3N2) циркулира повече от 30 г. Този факт е до известна степен обезпокоителен, тъй като означава, че в скоро време би могло да се очаква голяма епидемия или дори пандемия, причинена от вирус А.

На честите вирусни мутации се дължи и фактът, че имунитетът срещу грипните вируси е нетраен. Дори да преболедуваме от грип и да изградим имунитет срещу дадения щам, причинил заболяването, съвсем скоро той може да мутира, да се измени значително и при среща с него на практика нашият организъм вече няма да има имунитет.

Бързите мутации създават трудност и при производството на ваксини. Това води до необходимост от щателен микробиологичен анализ и модел на предполагаемите вирусни мутации. Всяка година се произвежда различна ваксина и тя е актуална само за предстоящия грипен сезон.





 
изпишете търсеното на латиница
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.