zdrave.bg
Грип и настинки
»разпространение
разпространениеГрипът е инфекциозно заболяване с изключително голяма контагиозност, т.е. вероятността за заразяване и развитие на заболяване при контакт с грипни вируси е много голяма. Това, както и лесната антигенна изменчивост (мутиране) на вирусите, широкото им разпространение и невъзможността да се създаде траен имунитет срещу тях създават благоприятна възможност за бързо разпространяване на заболяването, обхващане на големи групи хора и възможност за възникване на епидемии и дори пандемии (свръхголеми епидемии).

Пикът на заболеваемостта от грип и грипните епидемии са характерни за студения сезон - най-вече от ноември до март. От 20 до 40 % от населението боледува от грип всяка година.

Заразяването (предаването на инфекцията от болен и/или вирусоносител на здрав) при грипа става по въздушно-капков път. При кихане и кашляне във въздуха попадат вирусите-причинители и от там се вдишват от здрави индивиди. По-рядко заразяването може да стане при докосване на замърсени от инфектирания предмети от ежедневието и последващо докосване на устата или носа.

Грипният вирус се предава изключително лесно. Болният от грип непрекъснато отделя вируси в околното пространство в радиус от 1-2 м. Това става най-често при кихане и кашляне, но и при разговор. Болният е източник на вируси още в инкубационния период - т.е. периодът, в който грипните вируси се "размножават" в заразения, преди още заболяването да се е проявило.

Възможността от предаване на заразата съществува дори и в периода на оздравяване от грипна инфекция.

Заразяването става в затворено пространство и много рядко (само при близък контакт) на открито. Събирането на много хора за по-продължителен период в затворени помещения благоприятства предаването на инфекцията.

У нас грипните инфекции са най-чести през есента и зимата. Противно на общоприетото схващане, това не се дължи на студеното време. Според специалистите причината за по-голямата заболеваемост през студения сезон е, че...следва: симптоми

 
изпишете търсеното на латиница
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.