zdrave.bg
Грип и настинки
»усложнения
усложненияОсновната опасност при грипната инфекция идва от възможното развитие на тежки усложнения. За разлика от него другите широко разпространени сезонни респираторни инфекции в много по-малка степен водят до усложнения.

Повечето хора се излекуват от грип за една максимум две седмици. След боледуване от грип имунитетът се снижава и могат да се развият последващи бактериални или вирусни инфекции.

Най-често това са бронхити (възпаление на бронхите), синуити (възпаление на околоносните синуси), отити (възпаление на ухото), които се предизвикват предимно от бактерии.

Не са редки и пневмониите, но е важно да се отбележи, че грипният вирус сам рядко предизвиква пневмония. Това става най-вече при пациенти със значително снижен имунитет. Вирусната пневмония може да протече много тежко и се лекува трудно. Обикновено пневмониите след грип се дължат на суперпонирана (насложена) бактериална инфекция.

След преболедуване от грип има голям риск от изостряне на съществуващи хронични заболявания - например хроничен бронхит и белодробен енфизем, бронхиална астма и др.

Много редки, но изключително неблагоприятни са усложненията в нервната система - могат да се развият различни неврологични симптоми: неврит на слуховия и/или вестибуларния нерв (може да доведе до намаляване на слуха и тежък световъртеж), менингит (възпаление на мозъчните обвивки). Може да се стигне до развитие дори на енцефалит (възпаление на мозъка).

Опасни са и възможните усложнения, засягащи сърцето - миокардит (възпаление на сърдечния мускул) или перикардит (възпаление на сърдечната обвивка).

Характерно за развитието на усложнения е:

прогресиращото влошаване на състоянието при грипна инфекция без тенденция за подобрение 3-4 дни след началото на заболяването,
• подържане на повишена температура повече от 4-5 дни,
• поява на нов нехарактерен симптом след разгара на заболяването - например болка в ушите,
• нов тип и по-интензивна кашлица...
 
изпишете търсеното на латиница
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.