zdrave.bg
Грип и настинки
»усложнения
усложненияОсновната опасност при грипната инфекция идва от възможното развитие на тежки усложнения. За разлика от него другите широко разпространени сезонни респираторни инфекции в много по-малка степен водят до усложнения.

Повечето хора се излекуват от грип за една максимум две седмици. След боледуване от грип имунитетът се снижава и могат да се развият последващи бактериални или вирусни инфекции.

Най-често това са бронхити (възпаление на бронхите), синуити (възпаление на околоносните синуси), отити (възпаление на ухото), които се предизвикват предимно от бактерии.

Не са редки и пневмониите, но е важно да се отбележи, че грипният вирус сам рядко предизвиква пневмония. Това става най-вече при пациенти със значително снижен имунитет. Вирусната пневмония може да протече много тежко и се лекува трудно. Обикновено пневмониите след грип се дължат на суперпонирана (насложена) бактериална инфекция.

След преболедуване от грип има голям риск от изостряне на съществуващи хронични заболявания - например хроничен бронхит и белодробен енфизем, бронхиална астма и др.

Много редки, но изключително неблагоприятни са усложненията в нервната система - могат да се развият различни неврологични симптоми: неврит на слуховия и/или вестибуларния нерв (може да доведе до намаляване на слуха и тежък световъртеж), менингит (възпаление на мозъчните обвивки). Може да се стигне до развитие дори на енцефалит (възпаление на мозъка).

Опасни са и възможните усложнения, засягащи сърцето - миокардит (възпаление на сърдечния мускул) или перикардит (възпаление на сърдечната обвивка).

Характерно за развитието на усложнения е:

прогресиращото влошаване на състоянието при грипна инфекция без тенденция за подобрение 3-4 дни след началото на заболяването,
• подържане на повишена температура повече от 4-5 дни,
• поява на нов нехарактерен симптом след разгара на заболяването - например болка в ушите,
• нов тип и по-интензивна кашлица...
 
изпишете търсеното на латиница
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.