zdrave.bg
Грип и настинки
»причинител
причинителИма 3 типа грипни вируси, причиняващи заболяването грип при хората - А, В и С.

Грипен вирус тип А е най-широко разпространен и най-опасен, тъй като води до по-сериозни форми на заболяването и епидемии. Грипен вирус тип В засяга най-вече хора, предизвиква сравнително по-леки форми на заболяване и не води до пандемии - предизвиква само по-малки епидемични взривове и ограничени епидемии. Грипен вирус тип С е по-слабо проучен. Той причинява заболявания само при човека (най-вече при деца), като обикновено заболяването протича по-леко.

Грипен вирус тип А е най-широко разпространен, засяга не само хора, но и животни. Той предизвиква сравнително по-тежки форми на заболяването и е причина за по-големите епидемии и пандемии (масови епидемии, при които е засегнат много голям брой хора). Голямата грипна пандемия от 1918-1919 г., при която загиват над 20 млн. души, е причинена именно от грипен вирус тип А. Засягайки хора и животни, този вирус има способността да се разпространява по-масово, както и по-често да мутира и да се видоизменя. По-често и в по-голяма степен изменящите се вирусни щамове предполагат по-слаб имунитет срещу тях, поради което грипен вирус А предизвиква по-големи епидемии и по-тежки форми на заболяване.

Грипен вирус тип В засяга основно хора, предизвиква сравнително по-леки форми на заболяването и не води до развитието на пандемии, а предизвиква само по-малки епидемични взривове и ограничени епидемии. Това вероятно се дължи на по-слабата мутираща активност на вируса в сравнение с тип А. Въпреки че грипен вирус В е по-малко разпространен и не предизвиква големи епидемии, противогрипните ваксини винаги съдържат и него, тъй като малките деца и подрастващите могат да не са се срещали с вирус от тази група, нямат изграден имунитет срещу него и при инфекция могат да развият сериозна по тежест форма на заболяването.

Грипен вирус тип С е проучен в по-малка степен в сравнение с другите групи. Той причинява заболявания само при човека....
 
изпишете търсеното на латиница
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.