zdrave.bg
Грип и настинки
»причинител
причинителИма 3 типа грипни вируси, причиняващи заболяването грип при хората - А, В и С.

Грипен вирус тип А е най-широко разпространен и най-опасен, тъй като води до по-сериозни форми на заболяването и епидемии. Грипен вирус тип В засяга най-вече хора, предизвиква сравнително по-леки форми на заболяване и не води до пандемии - предизвиква само по-малки епидемични взривове и ограничени епидемии. Грипен вирус тип С е по-слабо проучен. Той причинява заболявания само при човека (най-вече при деца), като обикновено заболяването протича по-леко.

Грипен вирус тип А е най-широко разпространен, засяга не само хора, но и животни. Той предизвиква сравнително по-тежки форми на заболяването и е причина за по-големите епидемии и пандемии (масови епидемии, при които е засегнат много голям брой хора). Голямата грипна пандемия от 1918-1919 г., при която загиват над 20 млн. души, е причинена именно от грипен вирус тип А. Засягайки хора и животни, този вирус има способността да се разпространява по-масово, както и по-често да мутира и да се видоизменя. По-често и в по-голяма степен изменящите се вирусни щамове предполагат по-слаб имунитет срещу тях, поради което грипен вирус А предизвиква по-големи епидемии и по-тежки форми на заболяване.

Грипен вирус тип В засяга основно хора, предизвиква сравнително по-леки форми на заболяването и не води до развитието на пандемии, а предизвиква само по-малки епидемични взривове и ограничени епидемии. Това вероятно се дължи на по-слабата мутираща активност на вируса в сравнение с тип А. Въпреки че грипен вирус В е по-малко разпространен и не предизвиква големи епидемии, противогрипните ваксини винаги съдържат и него, тъй като малките деца и подрастващите могат да не са се срещали с вирус от тази група, нямат изграден имунитет срещу него и при инфекция могат да развият сериозна по тежест форма на заболяването.

Грипен вирус тип С е проучен в по-малка степен в сравнение с другите групи. Той причинява заболявания само при човека....
 
изпишете търсеното на латиница
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.