zdrave.bg
Грип и настинки
»причинител
причинителИма 3 типа грипни вируси, причиняващи заболяването грип при хората - А, В и С.

Грипен вирус тип А е най-широко разпространен и най-опасен, тъй като води до по-сериозни форми на заболяването и епидемии. Грипен вирус тип В засяга най-вече хора, предизвиква сравнително по-леки форми на заболяване и не води до пандемии - предизвиква само по-малки епидемични взривове и ограничени епидемии. Грипен вирус тип С е по-слабо проучен. Той причинява заболявания само при човека (най-вече при деца), като обикновено заболяването протича по-леко.

Грипен вирус тип А е най-широко разпространен, засяга не само хора, но и животни. Той предизвиква сравнително по-тежки форми на заболяването и е причина за по-големите епидемии и пандемии (масови епидемии, при които е засегнат много голям брой хора). Голямата грипна пандемия от 1918-1919 г., при която загиват над 20 млн. души, е причинена именно от грипен вирус тип А. Засягайки хора и животни, този вирус има способността да се разпространява по-масово, както и по-често да мутира и да се видоизменя. По-често и в по-голяма степен изменящите се вирусни щамове предполагат по-слаб имунитет срещу тях, поради което грипен вирус А предизвиква по-големи епидемии и по-тежки форми на заболяване.

Грипен вирус тип В засяга основно хора, предизвиква сравнително по-леки форми на заболяването и не води до развитието на пандемии, а предизвиква само по-малки епидемични взривове и ограничени епидемии. Това вероятно се дължи на по-слабата мутираща активност на вируса в сравнение с тип А. Въпреки че грипен вирус В е по-малко разпространен и не предизвиква големи епидемии, противогрипните ваксини винаги съдържат и него, тъй като малките деца и подрастващите могат да не са се срещали с вирус от тази група, нямат изграден имунитет срещу него и при инфекция могат да развият сериозна по тежест форма на заболяването.

Грипен вирус тип С е проучен в по-малка степен в сравнение с другите групи. Той причинява заболявания само при човека....




 
изпишете търсеното на латиница
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.