zdrave.bg
Грип и настинки
»ваксинация
ваксинация... да се знае и че самото ваксиниране усилва неспецифичните имунни механизми срещу грипните вируси. Ваксинираните, дори да се разболеят, прекарват грипа по-леко и рискът от усложнения е значително по-малък. Затова ваксинирането се препоръчва на всички, които искат да намалят вероятността от заболяване и особено на групите с повишен риск от усложнения.

Като цяло проучванията показват, че колкото повече хора се ваксинират срещу грип, толкова по-малко са здравните проблеми на обществото, сврързани с грипната инфекция.

Кога е добре да се поставя ваксината
След ваксинирането в организма се изграждат антитела срещу грипния вирус - те осигуряват защита при бъдеща среща с болестотворния агент. Този процес трае обикновено от 15 до 30 дни след ваксинацията, т.е. след ваксинирането е необходимо време, в което организмът изгражда имунитет срещу грипните вируси. Затова, за да имате ефикасен имунитет срещу грипа по време на пиковия сезон на това заболяване, трябва ваксинацията да е направена известно време преди това.

Най-подходящият период за поставяне на ваксината е от средата на септември до средата на ноември. Това е така, защото пикът на заболеваемостта от грип у нас е от ноември до март. В отделни случаи е уместно да се извърши ваксиниране и след началото на грипната епидемия, като не съществува никакъв риск от имунизация, въпреки широко разпространеното мнение, че е противопоказано. Центърът за контрол на заболяванията в САЩ (Атланта) препоръчва използването на инактивирани ваксини през целия грипен период. В случай, че подложеният на ваксиниране вече е бил заразен с грипен вирус, но все още не е проявил симптоми на заболяването, той просто няма да има възможност да бъде предпазен от грип. Ваксинирането в този случай няма да има никакви вредни последици.

Противогрипната ваксина се изработва всяка година на базата на задълбочени изследвания и наблюдения върху най-актуалните и разпространени грипни щамове и щателен анализ на информацията...




 
изпишете търсеното на латиница
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.