zdrave.bg
Секс и здраве
»трихомониаза
трихомониаза... с възпаление на влагалището (колпит), на шийката на матката (цервицит) и жлезите, отделящи секрет, необходима за половия акт.

• При мъжете най-често се наблюдава възпаление на пикочния канал (уретрит) и простатата(простатит).

Признаците на трихомониаза могат да бъдат по-лесно открити при жените - от влагалището изтича белезникава течност с миризма на риба, външните полови органи се зачервяват и отичат, появява се сърбеж и усещане за парене. Ако трихомонадите са се заселили в пикочния канал може да възникне и болка при уриниране.

При мъжете в повечето случаи болестта протича безсимптомно. Единственият признак при тях понякога е болка и парене по време на уриниране.

Опасността

Поради възпалителните промени в половите органи трихомонадите често стават причина за безплодие при жените. При мъжете те също могат да предизвикат безплодие - залепват сперматозоидите и употребяват хранителните вещества на спермата.

Трихомонадите не само предизвикват трихомониаза, но и могат да “крият” в себе си други бактерии - например гонококи (предизвикващи гонореята) или трепонеми (предизвикващи сифилиса). Намирайки се вътре в трихомонадите тези микроорганизми не се повлияват от лекарствата. Следователно, за да се избави от венерическите заболявания, човек първо трябва да се излекува от едноклетъчните паразити.

Диагностика

При подозрения за трихомониаза трябва да се търси помощ от лекар – гинеколог за жените и уролог – за мъжете. Симптомите на трихомониазата приличат на симптомите на други заболявания и затова поставянето на точната диагноза е от голямо значение.

За диагностициране на заболяването се взима секрет от половите органи (от влагалището при жените и от пикочния канал и простатата при мъжете), който се изследва под микроскоп за наличието на трихомонади. Резултатът може да се потвърди и от по-точни методи на диагностика - например пряка имунофлуоресценция или посявка.

Лечение

Трихомониазата е излечимо заболяване, което изисква...
 
изпишете търсеното на латиница
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.