zdrave.bg
Грип и настинки
»как да се лекуваме
как да се лекувамеНе съществува сигурно доказано лечение за грип освен времето. Не се заблуждавайте, че антибиотиците ще ви помогнат - те не лекуват инфекции в резултат на вируси и следва да се използват само за борба с вторичните (бактериални) усложнения!

В повечето случаи, когато инфекцията е лека или умерена, разболелите се не търсят лекарска помощ и се лекуват сами. Много хора имат свой метод за лечение на грип. Стига да не вреди, той може да бъде прилаган, но бъдете скептични към всичко, което не е клинично изпитано. При влошаване на състоянието или продължителност на симптомите извън считаното за нормално, задължително се консултирайте с лекар!

Въпреки че нямат гарантиран и сигурен ефект, някои хигиенно-диетични мерки и спазване на определен режим имат ползотворно влияние при лечението на грипа и други остри респираторни инфекции:

почивката - важно е да се осигури такава, доколкото това е възможно, поне за началния най-тежък период на инфекцията.

приемането на повече течности (над 1,5-2 л дневно) - това подпомага овлажняването и защитните маханизми на лигавицата на дихателните пътища и способства за по-бързото очистване на токсините от организма.

приемането на топли (но не горещи) напитки подобрява отпушването на носната лигавица и болковите симптоми в гърлото. Инхалациите на пара от билкови отвари (например лайка) или на гореща вода, в която е резтворена готварска сол, облекчава болезнеността в гърлото и трахеята, подпомага втечняването и отхрачването на секретите от дихателната система.

приемането на храни, богати на витамини и микроелементи, помага на организма в борбата му с инфекцията. Особено полезни са храните богати на витамини А, С и Е (например портокали, киви и домати - за витамин С, сладки картофи, спанак и броколи - за витамин А, растителни мазнини, пшенични кълнове, зелени зеленчуци, ядки, зеле - за витамин Е). Те стимулират имунната система, участват в очистването на токсините от организма и възстановяването...
 
изпишете търсеното на латиница
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.