zdrave.bg
Грип и настинки
»усложнения
усложненияОсновната опасност при грипната инфекция идва от възможното развитие на тежки усложнения. За разлика от него другите широко разпространени сезонни респираторни инфекции в много по-малка степен водят до усложнения.

Повечето хора се излекуват от грип за една максимум две седмици. След боледуване от грип имунитетът се снижава и могат да се развият последващи бактериални или вирусни инфекции.

Най-често това са бронхити (възпаление на бронхите), синуити (възпаление на околоносните синуси), отити (възпаление на ухото), които се предизвикват предимно от бактерии.

Не са редки и пневмониите, но е важно да се отбележи, че грипният вирус сам рядко предизвиква пневмония. Това става най-вече при пациенти със значително снижен имунитет. Вирусната пневмония може да протече много тежко и се лекува трудно. Обикновено пневмониите след грип се дължат на суперпонирана (насложена) бактериална инфекция.

След преболедуване от грип има голям риск от изостряне на съществуващи хронични заболявания - например хроничен бронхит и белодробен енфизем, бронхиална астма и др.

Много редки, но изключително неблагоприятни са усложненията в нервната система - могат да се развият различни неврологични симптоми: неврит на слуховия и/или вестибуларния нерв (може да доведе до намаляване на слуха и тежък световъртеж), менингит (възпаление на мозъчните обвивки). Може да се стигне до развитие дори на енцефалит (възпаление на мозъка).

Опасни са и възможните усложнения, засягащи сърцето - миокардит (възпаление на сърдечния мускул) или перикардит (възпаление на сърдечната обвивка).

Характерно за развитието на усложнения е:

прогресиращото влошаване на състоянието при грипна инфекция без тенденция за подобрение 3-4 дни след началото на заболяването,
• подържане на повишена температура повече от 4-5 дни,
• поява на нов нехарактерен симптом след разгара на заболяването - например болка в ушите,
• нов тип и по-интензивна кашлица...
 
изпишете търсеното на латиница
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.