zdrave.bg
Грип и настинки
»симптоми
симптомиОбикновено грипът се проявява със следните симптоми:
• втрисане;
• главоболие;
• обща отпадналост (може да бъде много силно изразена до пълно безсилие);
• суха кашлица;
• болки в гърлото;
• назална конгестия (запушване на носа, хрема);
• болки по тялото.

Важно е да се знае, че всеки един от тях може да е признак и за съвсем различно заболяване. В комбинация обаче те са почти сигурен показател за наличие на грип.

Характерно за грипната инфекция е, че тя започва обикновено внезапно, дори някои съобщават за "мълниеносно" начало с рязко влошаване на състояние. Първоначално в хода на заболяването се появяват главоболие и обща отпадналост, която бързо прогресира. Не след дълго, до 2-3 часа, а понякога и в самото начало, се появява втрисане с покачване на температурата с тенденцията към по-високи стойности - дори до 40 градуса. Характерни за грипната инфекция са изразените болки по тялото - най-често по мускулите и ставите на крайниците и гърба.

Тези общи прояви са израз на т.нар. вирусна интоксикация и виремия разпространение на вируса в кръвта на заразения. След тази циркулация на вируса той обикновено се локализира и атакува определени, "предпочитани" от него тъкани и органи при хората това са лигавиците на дихателните пътища. Ето защо не след дълго се появяват болки в гърлото и назална конгестия. Те се дължат на засягане на лигавицата на носа и гърлото от грипния вирус, което води до възпаление ринит (на носната лигавица) и фарингит (на гърлото). Хремата при грипа по-често е със слаба водниста или слузеста секреция, като по-изразена проява е назалната конгестия - т.е. "запушването" на носа. Гърлото е зачервено, болезнено, може да има спадане на гласа. Дразненето на гърлото от възпалението при фарингит предизвиква появата на суха дразнеща кашлица, която често съпътства грипната инфекция от самото й начало.

Понякога възпалителният процес, предизвикан в дихателните пътища, се разпространява и към...



следва: усложнения

 
изпишете търсеното на латиница
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.