zdrave.bg
Грип и настинки
»симптоми
симптоми... трахеята (трахеит) и бронхите (бронхит), а най-често комбинирано (трахеобронхит). При трахеобронхита увредената лигавица на трахеята и бронхите започва да отделя по-голямо количество слузен секрет като в този случай кашлицата е придружена от повече или по-малко експекторация (отхрачване), т.е. става "влажна". Преценката на типа кашлица е важна, защото от това зависи какво лечение да бъде препоръчано.

Много рядко - предимно при деца, грипът може да предизвика стомашно-чревно неразположение. Това, което на популярен език се нарича "коремен грип", всъщност е съвсем друго заболяване - гастроентерит и се причинява от друг вид вируси, бактерии или токсини.

Тежестта на грипната инфекция може да бъде различна - от леко неразположение до много тежко състояние с изразена симптоматика и опасност от усложнения. Протичането зависи най-вече от съпътстващото здравословно състояние на страдащия, от възрастта, от придобития му имунитет - напр. ако е имал контакт с подобен вирусен щам (ваксинация).

Според протичането си грипът се разделя на четири форми:
• лека,
• средно-тежка,
• тежка и
• свръхтежка.
Тежките форми са характерни предимно за хора с намалена имунна защита, възрастни, деца, страдащи от други тежки хронични заболявания.

При неусложнена инфекция обикновено симптомите започват да отслабват 4-5 дни след началото на заболяването, температурата се нормализира и до 7-10 дни пациентите оздравяват. Понякога общата отпадналост и лесната уморяемост могат да продължат няколко седмици т.нар. постинфекциозен синдром, който също е характерен за грипа.

Леките и среднотежките форми на грипна инфекция трудно могат да се разграничат от обикновената настинка - пикът на тези инфекции също е през студения сезон, симптоматиката е много сходна. Прилики и разлики му грип и настинка/ Най-общо основната разлика е, че при грип състоянието е по-сериозно увредено, симптомите са по-тежки и има по-големи рискове от развитие на усложнения.

Някои други...следва: усложнения

 
изпишете търсеното на латиница
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.