zdrave.bg
Грип и настинки
»симптоми
симптоми... трахеята (трахеит) и бронхите (бронхит), а най-често комбинирано (трахеобронхит). При трахеобронхита увредената лигавица на трахеята и бронхите започва да отделя по-голямо количество слузен секрет като в този случай кашлицата е придружена от повече или по-малко експекторация (отхрачване), т.е. става "влажна". Преценката на типа кашлица е важна, защото от това зависи какво лечение да бъде препоръчано.

Много рядко - предимно при деца, грипът може да предизвика стомашно-чревно неразположение. Това, което на популярен език се нарича "коремен грип", всъщност е съвсем друго заболяване - гастроентерит и се причинява от друг вид вируси, бактерии или токсини.

Тежестта на грипната инфекция може да бъде различна - от леко неразположение до много тежко състояние с изразена симптоматика и опасност от усложнения. Протичането зависи най-вече от съпътстващото здравословно състояние на страдащия, от възрастта, от придобития му имунитет - напр. ако е имал контакт с подобен вирусен щам (ваксинация).

Според протичането си грипът се разделя на четири форми:
• лека,
• средно-тежка,
• тежка и
• свръхтежка.
Тежките форми са характерни предимно за хора с намалена имунна защита, възрастни, деца, страдащи от други тежки хронични заболявания.

При неусложнена инфекция обикновено симптомите започват да отслабват 4-5 дни след началото на заболяването, температурата се нормализира и до 7-10 дни пациентите оздравяват. Понякога общата отпадналост и лесната уморяемост могат да продължат няколко седмици т.нар. постинфекциозен синдром, който също е характерен за грипа.

Леките и среднотежките форми на грипна инфекция трудно могат да се разграничат от обикновената настинка - пикът на тези инфекции също е през студения сезон, симптоматиката е много сходна. Прилики и разлики му грип и настинка/ Най-общо основната разлика е, че при грип състоянието е по-сериозно увредено, симптомите са по-тежки и има по-големи рискове от развитие на усложнения.

Някои други...



следва: усложнения

 
изпишете търсеното на латиница
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.