zdrave.bg
Грип и настинки
»рискови групи
рискови групиНа практика всеки на каквато и да е възраст и в каквото и да е здравословно състояние може да заболее от остра вирусна респираторна инфекция (включително грип). Все пак има някои групи индивиди, при които по една или друга причина рискът от развитие на такава вирусна инфекция е по-голям. Обикновено тези хора са и с по-голям риск за развитие на усложнения.

Такива са:
Децата. Поради това, че имунната система е незряла и имунитетът се изгражда постепепно в хода на израстването, децата, и особено по-малките все още нямат ефективен имунитет срещу много от болестотворните причининтели. Поради това те влизат в рисковите групи за повечето инфекциозни заболявания.

Всъщност имунитетът на децата е физиологично намален. При тях също така има особености на носният пасаж и синусите и това предразполага развитието на инфекции на горните дихателни пътища. Децата страдат много по-често от респираторни инфекции отколкото възрастните. Рискът от такива заболявания при тях намалява прогресивно с израстването и в училищна възраст заболеваемостта рязко спада.

Приблизително до 6-ия месец след раждането в кръвоносната система на децата все още циркулират антитела, предадени от майката срещу редица инфекции, поради което до тази възраст общо взето инфекциите са по-редки и детето има имунитет срещу тези причинители, срещу които има и майката. След тази възраст предадените антитела се изчерпват. Кърмачетата, хранени с майчина кърма, също получават чрез нея антитела. Тютюнопушенето по време на бременност доказано увеличава вероятността от развитие на респираторни инфекции при децата.

Хора в напреднала възраст също имат снижен имунитет. При тях се изчерпват и редица физиологични механизми, които осигуряват защитата на дихателните пътища - кашлични рефлекси, подвижност на ресничките на дихателната лигавица, които очистват същата от попаднали увреждащи агенти и др.

Злоупотребяващи с тютюнопушене - то в най-голяма степен уврежда защитните механизми на дихателната...




 
изпишете търсеното на латиница
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.