zdrave.bg
Грип и настинки
»що е грип
що е грипГрипът е вирусна инфекция, причинявана от грипните вируси. Той е силно заразно заболяване, характерно най-вече (но не само!) за есенно-зимния период. За кратко време може да обхване големи групи от хора и често води до епидемии.

Счита се, че през зимата до 95 % от всички инфекциозни заболявания са от групата на грипа и сезонните инфекции. На практика 20 до 40% от населението боледува от грип всяка година. Статистиката показва, че до 70% от временната нетрудоспособност на населението в активна възраст се дължи именно на грипа и настинките.

При грипа се засягат основно дихателните пътища - нос, гърло, трахея, бели дробове, поради което той влиза в групата на т.нар. респираторни (дихателни) инфекции. Тези инфекции като цяло са голяма група заболявания, които могат да бъдат причинени от вируси, бактерии или други микроорганизми, като най-често срещани са настинките и грипът.

Обикновено грипът протича като краткотрайна инфекция на горните дихателни пътища - нос, гърло, по рядко - трахея и главни бронхи, с леко или умерено по тежест общо неразположение, характеризиращо се с отпадналост, болки по мускулите и ставите, повишена температура, главоболие.

В някои случаи обаче грипът протича тежко, с изразена симптоматика и влошено общо състояние и може да доведе до сериозни, дори животозастрашаващи усложнения. Поради това, както и поради широкото си разпространение и висок епидемиологичен риск, грипът се счита за сериозно инфекциозно заболяване и представлава важен здравен и социален проблем.

История и епидемии
Сведения за грипа и тежките последици, до които той може да доведе, има още от Древна Елада - Хипократ съобщава за голяма епидемия през 412 г. пр. Хр. Разбира се, най-много съобщения за грипни епидемии и пандемии има от 19 и най-вече от 20 в. Само по времето на най-голямата документирана до момента пандемия (т.нар. Испански грип) - тази от 1918-1919 г., обхванала всички части на света, загиват между 20 и 40 милиона (според...следва: причинител

 
изпишете търсеното на латиница
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.