zdrave.bg
Грип и настинки
»антивирусни средства и имуностимуланти
антивирусни средства и имуностимулантиНай-добрият начин за предпазване от грипна инфекция и намаляване риска от усложненията й е противогрипната ваксина. Съществуват обаче и други медикаменти и методи, които имат за цел да предотвратят развитието на грипна инфекция, да намалят значентилно риска от развитие на сериозни усложнения или общо да повишат активността на имунната система.

• Има четири специфични антивирусни медикаменти, за които се счита, че имат пряка активност срещу грип. Те се използват както за лечение на самото заболяване, така и за предпазване от него (с различни схеми на приложение и дозировка в зависимост от това дали се касае за лечение или профилактика). Това са Римантадин, Амантадин, Оселтамивир и Занамивир. Всички те (под различни търговски наименования) са регистрирани у нас. Римантадин и Амантадин имат ефект при борбата с грипен вирус тип А, а другите два са от последно поколение и действат и срещу грипен вирус тип В.

Приемането на споменатите четири препарата трябва да става само по лекарско предписание! Всички те могат да имат ред странични ефекти, някои от които сериозни. Затова преценката и начинът за приложението им трябва да бъдат определени от лекар.

• За профилактика на грипната инфекция могат да се използват и медикаменти , които имат общо стимулиращо действие върху имунната система. Те нямат пряко антивирусно действие, а повишават общата неспецифична активност на имунната система предимно срещу вирусни причинители. Този род медикаменти намират място и при лечението на вирусните инфекции - те подпомагат организма в борбата му с причинителя, могат да намалят продължителността на заболяването и да ограничат възможността от развитие на сериозни усложнения.

• Има и други препарати, които повишават общия, неспецифичен антибактериален имунитет срещу най-честите причинители на инфекции и усложнения. Те съдържат преработени частици от бактерии, които са най-честите причинители на масово срещаните бактериални инфекции. Тези препарати са удобни за приложение...
 
изпишете търсеното на латиница
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.