zdrave.bg
Грип и настинки
»как да се лекуваме
как да се лекуваме... на лигавицата на дихателните пътища.

Мнозина смятат, че витамин С предпазва от грип или подобрява състоянието при разболяване. За това няма никакви сигурни доказателства, но е факт, че той намалява интензивността на симптомите и тонизира организма. Важно е да се знае, че приемането на витамин С дълго време и във високи дози (над 1 г. дневно) може да увреди бъбреците или да предизвика диария.

Напоследък се смята, че допълнителният прием на цинк има благоприятен ефект върху имунната система. Някои цинк-съдържащи препарати - назални гелове, спрейове или таблетки за смучене имат ефект и върху предпазването от грипна инфекция, като механизмът не е уточнен докрай. В България все още няма подобни медикаменти, но много от хранителните добавки и комбинираните с микроелементи витамини обикновено съдържат цинк. Важно е обаче да не се стига до предозиране на цинк (признаци за това са сухота в устата, запек, гадене, неприятен вкус). То може да доведе до обилно повръщане и дехидратация, превъзбуденост, намаляване на усвояването на калций, фосфор и мед.

Повечето медикаменти, използвани за лечение при грип, са всъщност такива, които облекчават симптомите и целят да подобрят общото състояние на страдащия.

Много от тези лекарства са широко използвани, имат минимални и редки странични ефекти и се продават без лекарско предписание. Преди използването на всеки препарат (дори продаван без рецепта) трябва внимателно да прочетете листовката, която задължително следва да съпровожда лекарството!

Съществуват и медикаменти, които имат пряко антивирусно действие и влият специфично върху грипните вируси. Тези препарати следва да се използват само по лекарско предписание!

Някои имуностимулиращи средства също се използват често при лечението на грипа.

Основно използвани са медикаментите за облекчаване на симптомите. За намаляване на повишената температура се използват антипиретици...




 
изпишете търсеното на латиница
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.