zdrave.bg
Грип и настинки
»как да се лекуваме
как да се лекуваме... антипиретици – ацетил-салицилова киселина, метамизол, парацетамол и др. Те влизат в групата на т.нар. нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС). Лекарствата от тази група имат общо противовъзпалително и противоболково действие и се използват при грип , освен за намаляване на температурата, и за облекчаване на неспецифичните болки и за повлияване общите симптоми при възпаление.

При запушване на носа (назална конгестия) се използват множество препарати - предимно под формата на спрейове и капки за нос. Продължителното им прилагане (над 5 дни) може да има неблагоприятен ефект.

При наличие на кашлица, която е чест симптом при грипна инфекция, е от значение дали тя е суха- без наличие на отхрачване, или влажна - с отхрачване. В случаите, когато няма отхрачване, а кашлицата е дразнеща - това се наблюдава обикновено в началото на грипната инфекция и се дължи най-често на възпаление на гърлото - е уместно приемането на средства, подтискащи кашлицата. При наличие на отхрачване, дори и минимално, тези медикаменти не са препоръчителни, защото могат да попречат на одтелянето на секрети от дихателните пътища, което има неблагоприятен ефект. В тези случаи трябва да се приемат средства, подпомагащи отделянето на секрети и тяхното отхрачване.

При възпаление на гърлото за намаляване на болките се използват редица медикаменти - предимно под формата на таблетки за смучене или спрейове. Те обикновено са комбинирани препарати, които съдържат обезболяващо вещество, антисептик и противовъзпалително средство. Добро действие в тази насока имат някои етерични масла - евкалиптово, ментово и др. Те се съдържат и в много препарати за облекчанване на болките в гърлото.

Напоследък все по-широко на пазара навлизат различни добавки към храната и билкови продукти, които се препоръчват за общо укрепване на организма, повишаване на имунната активност и облекчаване на различни симптоми при грип и сезонни инфекции. Все още няма категорично значими статистически...




 
изпишете търсеното на латиница
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.