zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да разчитаме показателите на кръвните изследвания



Как да разчитаме показателите на кръвните изследвания

здраве.bg

Със сигурност всеки човек някога си е правил кръвни изследвания. Още повече, че те са задължителни по закон поне веднъж в годината и следва за това да получавате направление от своя личен лекар.

Какво обаче означават цифрите, кога има повод да смятаме, че нещо не е наред и какво следва да се направи в такъв случай.

Общи кръвни изследвания
За тях най-често се взима кръв от пръста с цел определяне на някакво кръвно заболяване или възпалителен процес. Ето и значението на цифрите и буквите в листа с получените резултати:

RBC - с тези букви се обозначават еритроцитите (червените кръвни телца). В един милилитър кръв трябва да се съдържат от 3,8 до 5,8 милиона еритроцити. Ако те са по-малко, това е признак за анемия. В такъв случай лекарят трябва да проследи следващия показател –

HGB – хемоглобина, т.е. белтъка, съдържаща се в еритроцитите. Ако той е нисък (по норма е 120-160 грама на литър за жените и с около 20 г/л повече за мъжете), може да се говори за анемия в следствие на недостиг на желязо. Ниското ниво на хемоглобина възпрепятства и съсирването на кръвта и затова може да доведе до силни кръвотечения. Ако той е в повишено количество, става дума за хронична левкоза – доброкачествено заболяване на кръвта.

НСТ. Това са тромбоцитите, които участват в съсирването на кръвта. По норма те трябва да бъдат от 350 до 500 хиляди в 1 мл кръв. Пониженото им съдържание свидетелства за повишено кръвотечение, склонност към образуване на синини и признак за някои кръвни заболявания.

WBC са левкоцитите (белите кръвни телца). По норма те трябва да бъдат 3,5-10 хиляди в 1 мл. Намаляването или увеличаването на тяхното количество са признак за различни възпалителни процеси в организма, които трябва да се установят чрез допълнителни изследвания и прегледи.

Limph - лимфоцитите трябва да бъдат до 30% от...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.