zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Компютър и здраве



Необходимост в много случаи, компютърът може да създаде и проблеми със здравето.

26 февруари 2007, здраве.bg

Компютърът в днешно време не само може да направи работата по-приятна и по-лека. В много случаи той е просто необходимост, но може да влияе негативно на здравето.
Ето няколко типични случая и оплаквания:

1. Главата: болки от напрегнатите мускули.
Дори да работим изправени и да сме в статична и правилна поза, мускулите, които я поддържат, се уморяват. Напрегната е задната част на врата, възниква раздразнение на симпатическите нервни възли. Към това може да добавим сухия въздух в помещенвието и недостига на кислород и резултатът е налице – болки в главата.
Опитайте се да се видите отстрани: протягаме глава към монитора, усещаме болки в тила, а главата ни сякаш е стегната от обръч. Именно това са болките от постоянно напрегнатите мускули - вечна беда за работещите на стол и бюро.

2. Очите: умора и синдром на сухото око.
Всяка дейност с компютъра е свързана с четене, следователно с очите, а те се нуждаят от почивка след продължителна работа.
Друг проблем е възникването на сухота, раздразнение и сърбеж в очите при постоянен контакт с компютъра. В този случай помагат изкуствените сълзи – те овлажняват и успокояват. Най-добре избирайте тези, които не съдържат консерванти.

3. Гръбначният стълб: деформация, болки.
Няма стол, който да направи безопасно стоенето пред компютъра. Ако вашият стол не е удобен, позата ви наподобява банан - гърбът е прегърбен, раменете издадени напред, а краката опънати. За гръбнака няма по-лоша поза. Изкривява се шийният отдел, деформира се кръстът – при седнало положение междугръбначните дискове в кръста получават натоварване 6-8 пъти по-голямо, отколкото когато стоим изправени.
За да облекчим гърба си, трябва да ставаме на всеки 40-60 минути, да се научим правилно да седим и да започнем... напримр да ходим на плуване 2-3 пъти седмично.

4. Ръцете: карпален синдром.
С този термин се определя проблемът с китката на ръката, който възниква след травма като симптом на полиартрит или поради постоянната работа с мишката. Ако положението...

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    превенция    любопитно    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.