zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Най-слабото място на мъжете е сърцето, а на жените - гърдитеНай-слабото място на мъжете е сърцето, а на жените - гърдите

+ още 8 фактора за мъжкото и женското здраве.

здраве.bg

... мозък се износват 1,5-2 пъти по-бързо, отколкото тези на женския. През много отдели на женския мозък за едно и също време протича с 15% повече кръв, отколкото в същите отдели на мъжкия.

Вероятно, това е и причината представителите на силния пол по-често да получават инсулти или да страдат от болестта на Алцхаймер. След 45-годишна възраст невроните на мъжкия мозък започват да се обновяват с 1,5 пъти по-бавно, отколкото при жените и затова старческото слабоумие (деменцията) по-бързо и по-често се среща при мъжете.

Болестите на млечните жлези пък са изключително женска “орисия”. Най-големите страхове на жената са свързани именно с рака на гърдата. Оказва се, че и при мъжете могат да се срещат доброкачествени образувания, но много рядко - при 2-3 на 100 000. Това може да бъде следствие на нарушения в обмяната на веществата или намаленото количество тестостерон на преклонна възраст.

Заушката (инфекциозният паротит), която при момичетата преминава практически без следа за тяхното здраве, носи риск от безплодие при момчетата.

Друга заразна болест - рубеолата е по-опасна за жените. Тя може да повлияе на репродуктивната функция. А ако жената боледува от нея по време на бременност, в 50% от случаите детето се ражда с различни отклонения.

Циститът 3 пъти по-често застига жените. Инфекцията по-често попада в техния пикочен мехур поради особеностите на строежа на пикочните пътища (женският канал е по-къс).
Уретритът пък е повече мъжки проблем.
Остеопорозата е най-често срещана при жените в периода на климакса - костите стават по-крехки поради заниженото съдържание на калций. А за калциевия обмен отговарят женските хормони - естрогените.

За жените целулитът, уви, е физиологическа норма, вторичен полов признак. Ако той се среща при мъжете, това е сигнал за нарушения в ендокринната система и е необходима да се проверят хормоните на задстомашната и щитовидната жлеза.

Мъж с окосмен торс? Нормално и дори понякога впечатляващо, докато засиленото окосмяване при...

 
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    заболявания    
 

more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.