zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Наднормено тегло и сексНаднормено тегло и секс

Причините за увеличаване на теглото може да са различни, но всички водят до нарушаване на сексуалната функция.

здраве.bg

Според статистиката около 55% от хората над 30 г., в това число 60% от жените и 50% от мъжете, имат наднормено тегло. Още по-високи са тези проценти над 40-годишна възраст.

Наднорменото тегло е сред най-честите причини за поява на различни заболявания – сърдечно-съдови, онкологични, сексуални аномалии (импотентност, безплодие, простатит и др.).

Основен фактор за появата на наднормено тегло е нарушаването на енергийния баланс в организма, представляващ несъответствие между постъпващата и изразходваната енергия.

Най-често напълняването се дължи на преяждане, но може да бъде свързано и с нарушения в изразходването на енергията.

Други причини за наднормено тегло могат да са наследствената обремененост, понижаването на физическата активност, възрастови, полови и професионални фактори, някои физиологични състояния (бременност, лактация, климакс).

При всяка форма на наднормено тегло има нарушения в хипоталамуса. Те възникват или първично, или като резултат от повишаването на теглото. Едно от последствията е изменения с секрецията на половите и други хормони.

При хората с тегло над нормата, освен измененията във външния вид и физическата кондиция, се наблюдават и промени в психоемоционалното състояние, което често води до нарушения в сексуалното желание. Сексуалната активност при такива хора често е занижена.

От друга страна медицината е доказала, че важен фактор за понижаване на теглото и възстановяване на психическото състояние е наличието на активен сексуален живот. То води не само до повече физическо натоварване, но и подобрява емоционалното състояние и хормоналния фон – колкото по-честа е еякулацията (независимо от начина, по който се достига до нея), толкова по-голямо е количеството на произвеждания тестостерон.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    секс и здраве    психология    заболявания    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.