zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Млякото намалява опасността от поява на диабет



Свойствата на млечните продукти да намаляват вероятността от захарен диабет тип 2 се установяват за пръв път.

20 май 2006, здраве.bg

Млякото значително намалява вероятността от поява на захарен диабет от втори тип, твърди публикация в майския брой на изданието Archives of Internal Medicine.
Тенденцията е особено ясно проявена при мъжете, но правата пропорционалност между количеството употребявани млечни продукти и намаления риск от захарен диабет тип 2 е налице и при двата пола.
Особено благоприятни в това отношение са храните, съдържащи млечни производни, но и малки количества глюкоза.
До този момент на науката бяха известни свойствата на млякото и храните, в които то се съдържа, да понижават риска от рак на правото черво, инсулт и други болести на сърцето, както и облекчаване на контрола върху кръвното налягане.
Антидиабетните свойства на млякото се установяват за пръв път.
Особеност на захарния диабет тип 2 е, че при него се намалява чувствителността на тъканите към инсулина, а не се намалява производството на този хормон, регулиращ количеството захар в кръвта.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    хранене и диети    заболявания    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.