zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Млякото намалява опасността от поява на диабет



Свойствата на млечните продукти да намаляват вероятността от захарен диабет тип 2 се установяват за пръв път.

20 май 2006, здраве.bg

Млякото значително намалява вероятността от поява на захарен диабет от втори тип, твърди публикация в майския брой на изданието Archives of Internal Medicine.
Тенденцията е особено ясно проявена при мъжете, но правата пропорционалност между количеството употребявани млечни продукти и намаления риск от захарен диабет тип 2 е налице и при двата пола.
Особено благоприятни в това отношение са храните, съдържащи млечни производни, но и малки количества глюкоза.
До този момент на науката бяха известни свойствата на млякото и храните, в които то се съдържа, да понижават риска от рак на правото черво, инсулт и други болести на сърцето, както и облекчаване на контрола върху кръвното налягане.
Антидиабетните свойства на млякото се установяват за пръв път.
Особеност на захарния диабет тип 2 е, че при него се намалява чувствителността на тъканите към инсулина, а не се намалява производството на този хормон, регулиращ количеството захар в кръвта.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    хранене и диети    заболявания    
 

more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.