zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Възрастните хора с леко наднормено тегло живеят по-дълго



17 май 2006, здраве.bg

Няколко допълнителни килограма могат да не се окажат излишни, ако вече сте навършили 80 години, твърдят американски учени. Според тях хората на преклонна възраст с наднормено тегло имат шансове да живеят по-дълго, отколкото техните връстници с тегло в нормата.
Специалистите от университетите в Северна Каролина и Калифорния са съпоставили показателите на индекса на телесната маса (ИТМ) и продължителността на живот на няколко хиляди пенсионери над 80 години, като са разполагали и с ИТМ на участниците, когато те са били на 21 години. ИТМ се определя като се раздели ръста в метри на квадрат на теглото в килограми. За нормален се счита индекс между 18.5 и 24.9. По-високите стойности са признак за затлъстяване.
Данните от американското проучване, публикувани в специализираното издание Obesity показват, че хората над 80 години с наднормено тегло живеят по-дълго.
Изследването е установило също, че тези, които в младостта си са имали проблеми с излишните килограми, но са успели да отслабнат, като цяло са живели по-малко, отколкото тези, които никога не са имали проблеми с теглото. Учените смятат, че е време да се преразгледат показателите за ИТМ при хората на преклонна възраст.

 
добави в:
 
Още по темите:
хранене и диети    изследвания    55+    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.