zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Авангардна космическа технология навлиза в медицината



Система за биозащита на космонавти ще се използва за борба с епидемии.

12 май 2006, здраве.bg

Европейското управление за космически изследвания (ESA), което се намира в Париж съобщи чрез своя интернетсайт www.esa.int, че една от френските компании, участващи в международния европейски консорциум за изследване на космоса, е приспособила успешно космическа технология, чрез която ще се противодейства при евентуални пандемии, предизвикани от различни видове вируси.
Компанията AirInSpace, с подкрепата от ESA, е пригодила за тази цел своята технология за биозащита на космонавти Plasmer.
Plasmer е свръхмодерна система за биологична защита, която според френските учени е способна да помогне на хората с отслабен имунитет да се противопоставят успешно на различни вируси, предавани по въздушно-капков път, сред които и този на птичия грип.
ESA отбелязва, че Plasmer е програма с възможности за многостранно приложение, в която се използват силни електрически полета и камери със студена плазма за биологична дезактивация на въздушното пространство на борда на космическия кораб. Това изобретение е разработено в началото на 90-те години на миналия век от руски учени.
На базата на Plasmer AirInSpace е разработила портативен блок за защита, който може да се използва както в болниците, така и извън тях при извънредни ситуации. Става дума за специално помещение, което лесно се изгражда и също толкова лесно се разглобява.
В момента компанията работи върху разширяването на технологията Plasmer при извънболнични условия - например на борда на пътнически самолети, в промишлени предприятия и дори в обикновени жилища.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    aлтернативи    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.