zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Заблуди за здравето, които лесно ни подвеждат



Заблуди за здравето, които лесно ни подвеждат

Не прекомерната употреба на сладко, а затлъстяването е основна причина за диабета.(фото: sxc.hu)

Темата за здравето - и лавина от информация, и лавина от верни и грешни твърдения.

здраве.bg

Страшно е да си помислим, но още по-важно е да признаем, че нерядко човек разполага с остаряла информация за здравето. Новите медицински изследвания често внасят значими корекции в медицината и дори коренно я променят. Затова и група лекари и психолози от Университета на Мериленд са се постарали да дефинират най-популярните митове, които могат да нанесат вреда на нашето здраве.

Мит: Режимът на легло е най-доброто лекарство за болки в гърба.

Да - преди 5 години мнението на лекарите беше такова. Днес обаче те са убедени, че умерената подвижност и леките упражнения по-бързо възстановяват здравето. Според проведените изследвания натоварването на дисковете в областта на гръбнака и кръста е 100%, ако стоите, 150% - ако седите, а когато се навеждате, то може да достигне 250%. Така че - движете се повече! Правете гимнастика, разхождайте се, плувайте, карайте колело. Започнете с по-малки натоварвания и постепенно ги увеличавайте, докато достигнете оптималното натоварване за вашето тяло.

Мит: Една ваксина срещу тетанус ще ви спаси живота.

Вие можете да се заразите от тетанус на различни места. Това остро инфекциозно заболяване най-често се предизвиква от замърсяване на открити рани. Ваксината, разбира се, може да ви защити от инфекция. Но имайте предвид, че тя действа само 10 години, а след това отново трябва да се направи ваксиниране. Ако не помните точната дата и имате основание да се страхувате от заразяване, по-добре се обърнете към лекар и започнете необходимото лечение без да чакате първите симптоми на заболяването.

Мит: Алкохолът не е вреден в умeрени количества.

Не е важно колко пиете, а как пиете. Най-опасно е да се напивате. В такива случаи се повишава кръвното налягане и се увеличава рискът от множество заболявания: от инсулт до инфаркт. Три жени от всеки 10 могат да си поделят цяла бутилка вино по време на вечеря и да не се напият, но 22% от жените ще се напият от такова количество алкохол. Според науката от алкохолизъм страдат...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    заболявания    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.