zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Заблуди за здравето, които лесно ни подвеждатЗаблуди за здравето, които лесно ни подвеждат

Не прекомерната употреба на сладко, а затлъстяването е основна причина за диабета.(фото: sxc.hu)

Темата за здравето - и лавина от информация, и лавина от верни и грешни твърдения.

здраве.bg

Страшно е да си помислим, но още по-важно е да признаем, че нерядко човек разполага с остаряла информация за здравето. Новите медицински изследвания често внасят значими корекции в медицината и дори коренно я променят. Затова и група лекари и психолози от Университета на Мериленд са се постарали да дефинират най-популярните митове, които могат да нанесат вреда на нашето здраве.

Мит: Режимът на легло е най-доброто лекарство за болки в гърба.

Да - преди 5 години мнението на лекарите беше такова. Днес обаче те са убедени, че умерената подвижност и леките упражнения по-бързо възстановяват здравето. Според проведените изследвания натоварването на дисковете в областта на гръбнака и кръста е 100%, ако стоите, 150% - ако седите, а когато се навеждате, то може да достигне 250%. Така че - движете се повече! Правете гимнастика, разхождайте се, плувайте, карайте колело. Започнете с по-малки натоварвания и постепенно ги увеличавайте, докато достигнете оптималното натоварване за вашето тяло.

Мит: Една ваксина срещу тетанус ще ви спаси живота.

Вие можете да се заразите от тетанус на различни места. Това остро инфекциозно заболяване най-често се предизвиква от замърсяване на открити рани. Ваксината, разбира се, може да ви защити от инфекция. Но имайте предвид, че тя действа само 10 години, а след това отново трябва да се направи ваксиниране. Ако не помните точната дата и имате основание да се страхувате от заразяване, по-добре се обърнете към лекар и започнете необходимото лечение без да чакате първите симптоми на заболяването.

Мит: Алкохолът не е вреден в умeрени количества.

Не е важно колко пиете, а как пиете. Най-опасно е да се напивате. В такива случаи се повишава кръвното налягане и се увеличава рискът от множество заболявания: от инсулт до инфаркт. Три жени от всеки 10 могат да си поделят цяла бутилка вино по време на вечеря и да не се напият, но 22% от жените ще се напият от такова количество алкохол. Според науката от алкохолизъм страдат...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    заболявания    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.