zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Диабетът увеличава риска от по-ранна смъртХората, страдащи от диабет тип ІІ, е три пъти по-вероятно да умрат по-млади, сочи изследване.

3 май 2006, здраве.bg

Диабетът от тип 2 увеличава тройно вероятността пациентът да умре по-рано, отколкото неговите връстници, които не страдат от това заболяване, твърдят резултатите от изследване, публикувано в списание Diabetic Medicine.
Проучването е обхванало 264 хиляди пациенти на възраст между 35 и 54 години и според коментарите на специалистите неговите резултати са “шокиращи”, посочва Би Би Си.
За разлика от диабетът от тип 1, този от тип 2 по принцип се развива в по-късна възраст и е свързан най-вече с наднорменото тегло и неправилен начин на хранене. И двата типа диабет водят след себе си повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, удар, бъбречно заболяване и такова на нервната система, което може да доведе до ампутация и слепота.
При диабетът от тип 1 организмът не е в състояние да произвежда никакъв инсулин, докато при този от тип 2 тялото продължава да произвежда инсулин, но той или не е достатъчен или не функционира правилно.
Според наблюденията на учените ситуацията с диабета от тип 2 рязко се влошава и може да се очаква през следващите 10 години броят на заболелите да се увеличи с 25%.
Най-често препоръчваните мерки за предпазване от диабет тип 2, както и за неговото ограничаване, са намаляване на теглото, по-здравословен начин на хранене и повече физическа активност.
Според една от авторките на британското изследване – Хенриета Мълниър (Henrietta Mulnier) от Университета Съри новите данни са изключително обезпокоителни и защото показват постоянна тенденция за намаляване на възрастта, в която се появява диабетът, а е ясно, че колкото по-дълго един пациент страда от това заболяване, толково по-вероятно е да се появят усложнения в организма.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.