zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Киселото мляко с пробиотици помага да се избегне язвата и хроничния гастрит



27 април 2006, здраве.bg
още за пробиотиците


Киселото мляко с добавени пробиотици повишава ефективността на четирикратната терапия на инфекцията, предизвикана от микроорганизма Helicobacter pylori - най-честият причинител на язва на стомаха и хроничен гастрит), твърди статия, публикувана в списание American Journal of Clinical Nutrition.
Бактериите Lactobacillus и Bifidobacterium, които по правило се съдържат в киселото мляко, потискат развитието на Helicobacter pylori, смятат специалистите. Добавянето на кисело мляко като храна към четирикратната схема на терапия, която се прилага за изкореняване на тази инфекция, увеличава ефективността на лечението дори при висока резистентност на язвообразуващия микроорганизъм към антибиотиците.
Тройната терапия на инфекцията обикновено включва едновременно прилагане на инхибитор на протонната помпа, потискащ образуването на кислород в стомаха и два антибиотика, но с това при 23% от случаите не се постига ефект.
По-силната четирикратна схема позволява да се постигне успех при 85% от случаите, а според американските специалисти в съчетание с кисело мляко H.pylori изчезва практически при всички болни.
Учените препоръчват млякото да започне да се приема 4 седмици преди началото на прилагане на четирикратната схема, а за останалите хора – да се употребява по възможност редовно.
В българското кисело мляко количеството на пробиотици е доказано по-високо, отколкото в повечето други държави, но това му свойство се намалява, ако в процеса на производство се добавя сухо мляко или се използват чужди технологии.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    изследвания    хранене и диети    aлтернативи    заболявания    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.