zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Пробиотиците



Пробиотиците

Макар обикновено да асоциираме думата бактерия със заболяване, на практика има такива, които спомагат човешкото тяло да функционира нормално като разгражда поетите храни до техните съставки и ги усвоява по-пълно.

здраве.bg

Пробиотиците са клас от т.нар. добри бактерии, които помагат на човешкия организъм при храносмилането. Начинът на живот и заобикалящата среда могат да намалят наличието на добрите бактерии и с това да създадат предпоставки за различни заболявания. Затова подпомагането на организма с пробиотици възвръща нормалното равнище на добри бактерии и подобрява съпротивителните сили.

В храносмилателната система на човека има над 1 трилион бактерии от над 100 различни вида. В нормално състояние и добрите и патогенните се намират в относителен баланс, но инфекциите, стресът, антибиотичното лечение, алкохолът, лошото хранене и др. могат да променят това равновесие и да намялат количеството на добрите бактерии за сметка на лошите. Някои от симптомите за това са поява на газове, запек или диария. Ако този дисбаланс не бъде лекуван, симптомите могат да станат хронични, да нарушат сериозно имунната система и да се стигне до сериозни заболявания.

Лактобацилите са само един от многото видове добри бактерии. Те имат доказана роля в разграждането на протеините, карбохидратите и мазнините в храната и спомагат за усвояването на много минерали, аминокиселини и витамини, необходими на организма. Пробиотиците, съдържащи лактобацили, помагат за съществуването на необходимия баланс в организма.

Всички модерни изследвания показват, че навременните мерки за запазване на здравето имат не само силен здравен, но и икономически ефект - лекуването на болния е многократно по-скъпо от подпомагането на здравия да остане такъв.

Пробиотици, съдържащи лактобацили и бифидобактерии, под различна форма са използвани с векове преди лактобацилът да бъде изолиран от бащата на съвременната микробиология Луй Пастьор (1845-95 г.), а руският физиолог и създател на имунологията Иля Мечников (1845-1916 г.) да дефинира начинът на действие на пробиотиците в теорията си за интоксикацията, за която получава Нобелова награда. Той доказва, че основна причина за стареенето са т.нар. токсини, а приемането...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    хранене и диети    aлтернативи    лекарства    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.