zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Вече и у нас лекуват инсулинозависимите с присаждане на бета-клетки



Диабетикът престава да се нуждае от инсулинови инжектирания и дори вече не спазва диета, дават надежда специалистите.

15 април 2006, Нетинфо
още новини от Нетинфо


Нов тип терапия на инсулинозависим диабет с присаждане на панкреасни клетки започва във Военномедицинската академия до месец, съобщи шефът й ген. Стоян Тонев.
На диабетиците ще бъдат имплантирани бета-клетки от панкреас на здрави донори, съвместими с реципиента. Клетъчната трансплантация може да е самостоятелна или комбинирана с присаждане на бъбрек в случай на съпътстваща бъбречна недостатъчност.
Спасителната алтернатива не е новина за света - първата успешна операция е направена още през 1966 г. от университета в Минесота, САЩ. В наши дни от експеримент това се е превърнало във вече утвърден терапевтичен метод, разказва доц. Ивон Даскалова от клиниката по ендокринология пред "24 часа".
След процедурата при пациентите се наблюдава високо ниво на инсулин в кръвта, без това да води до хипогликемии, обяснява специалистката.
Диабетикът престава да се нуждае от инсулинови инжектирания и дори вече не спазва диета. Особено важно е, че благодарение на трансплантацията се забавят или възпрепятстват изцяло диабетните усложнения - нефропатия, невропатия, ретинопатия и др.
Трансплантацията на бета-клетки обаче не е панацея и има строги показания, но пък възрастови ограничения няма, подчертава вестникът.
Проблемът е, че ефекта от процедурата има "срок на годност". Първоначално е бил 2-3 години, но сега дори и над 10. Освен това както след органна трансплантация, трябва да се приемат имунопотискащи лекарства, което повишава риска от вирусни и гъбични инфекции.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.