zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Фармацевтичните фирми измислят несъществуващи болести



Причината е проста – продажбата на повече лекарства, твърдят учени.

12 април 2006, здраве.bg

Фирмите-производители на лекарства лекуват пациентите от измислени болести, предупреждават авторите на статия, публикувана в списание The Public Library of Science Medicine.
Анонсирането на несъществуващи болести и раздухването на незначителни проблеми до нивото на хронични заболявания, изискващи интензивно медикаментозно лечение, заплашват здравето на гражданите, твърдят авторите на публикацията Дейвид Хенри (David Henry) и Рей Мойнъхан (Ray Moynihan), сътрудници на Университета В Нюкасъл, Австралия.
Те посочват като ярки, според тяхното разбиране, примери на подобна маркетингова стратегия създаването на пазар за многобройни лекарства, предназначени за жените в периода на менопауза, и опитите да се убедят потребителите, че почти половината от мъжете и жените страдат от сексуални дисфункции.
Тревогата на учените е свързана и с опитите на заинтересованите производители, които определят повишеното ниво на холестерол или остеопоразата като фактори на риска, задължително изискващи лечение. Неправомерни, според двамата автори, са и стремежите синдромът на безпокойните крака или този на раздразненото дебело черво да бъдат представени като тежки недъзи.
“Лекарите и обществените организации трябва да се ръководят от грижата за здравето на пациентите, а не от собствената си изгода, но специалистите по маркетинг, несъмнено с подкрепата на фирмите-производители, грубо манипулират хората в защита на своите интереси”, твърдят Хенри и Мойнъхан.
Затова изследователите призовават лекарите, техните пациенти и представителите на обществените организации с много по-голяма бдителност да се отнасят към маркетинговите стратигии на представителите на фармакологичната индустрия.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    лекарства    любопитно    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.