zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Наднорменото тегло предразполага към болестта на Алцхаймер



9 април 2006, здраве.bg

Хората с наднормено тегло, както и тези страдащи от затлъстяване към 40-годишната си възраст, са с повишен риск да заболеят от болестта на Алцхаймер. Такъв е изводът на специалистите от Изследователския институт Kaiser Permanente в Калифорния, САЩ, изследвали здравните досиета на над 8500 човека в продължение на 30 години.

От началото на изследването, започнало през далечната 1964 г., учените са наблюдавали и оценявали степента на затлъстяване при мъже и жени на възраст между 40 и 45 години чрез измерване на количеството натрупани подкожни мазнини. Констатацията днес е недвусмислена – хората с наднормено тегло и тези, страдащи от затлъстяване развиват болестта на Алцхаймер от тези с нормално телесно тегло.

“Изводът е от изключителна важност, защото корекцията на теглото е нещо напълно постижимо, а факторите на риска търпят цялостна корекция”, твърдят учените, ръководени днес от проф. Рейчъл Уитмър (Rachel Whitmer). “Очевидно корекцията на теглото в средна възраст, където разбира се това е наложително, намалява неколкократно риска от поява на Алцхаймер по-късно”.

Болестта на Алцхаймер е прогресивно дегенеративно заболяване на главния мозък. Основният симптом за него е понижаването на интелекта. В течение на заболяването се наблюдава постепенно снижаване на паметта и вниманието, нарушаване на процеса на мислене и способността на обучение, дезориентация във времето и пространството.

Резултатите от изследването на американските учени бяха представени на 58-та ежегодна конференция на американските невролози.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
55+    превенция    изследвания    хранене и диети    заболявания    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.