zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Препеченото месо може да предизвика рак на простатата



5 април 2006, здраве.bg

Веществото, което се образува при печенето и пърженето на месото, е способно да предизвика злокачествени образувания в простатата. До този извод стигат американски изследователи от Университета Джон Хопкинс след поредица от експерименти.
Според учените полученото от тях експериментално потвърждение на канцерогенните свойства на прегореното месо обяснява високата честота на ракови заболявания на простатата при хора, употребяващи всекидневно месо в значителни количества.
Канцерогенните свойства на веществото, известно под названието PhlP (1-метил-6-фенилимидазо[4,5b]пиридин), образуващо се при печенето или пърженето на месото, са добре известни на учените. Установено е, че това съединение може да предизвиква рак на млечната жлеза и на червата.
Изследователската група от Университета Джон Хопкинс под ръководството на д-р Анжело Де Марко в продължение на няколко седмици е смесвала PhlP с храната, давана на опитни животни. При последващото изучаване на вътрешните им органи са били наблюдавани многобройни генетични мутации в червата, далака и простатата.
Според учените това доказва, че PhlP спомага както за образуването, така и за растежа и разпространяването на злокачествени образувания в простатата.
Специалистите не могат да се ангажират с препоръчително максимално количество PhlP, което да бъде определено като безвредно, тъй като концентрацията на това вредно вещество зависи много от начина на приготвяне на месото.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    хранене и диети    изследвания    превенция    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.