zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Експертите са обезпокоени от нови епидемии



Докато държавите планират мерки срещу птичия грип, учените се опасяват от други неизследвани вируси и бактерии.

2 април 2006, здраве.bg

От началото на март епидемиолози и лекари от цял свят се опитват за разгадаят причината за заболяване, което за броени дни обхвана няколко хиляди души в Бенгалия, Индия – неизвестен и все още неидентифициран вирус вече зарази над 3000 човека, като не се спря дори пред почти изолирани места като местния затвор.
Анализът на около 1000 кръвни проби не хвърли почти никаква светлина над загадъчната болест. Това, в което експертите са сигурни е, че тя няма нищо общо с птичия грип, но какъв е причинителят е неясно и до днес. По думите на учените “става дума за загадъчна вирусна атака, предаваща се по въздушен път”, пише в новия си брой немското списание Der Spiegel.

Новият загадъчен вирус
Подобни инфекциозни взривове, при които се появяват нови причинители на заболявания, не са новост за науката. Всяка година техният брой се увеличава. Известна е и закономерността, че в повечето случаи вирусите или бактериите поразяват първо животни, а после, след съответни мутации, се прехвърлят и върху хората.
Учените относително рядко и най-често след години проучване стигат до малка част от механизма на тези заболявания и натрупват някакви знания за причинителите.

Азия и Африка – неизчерпаема люлка на нови вируси
Тропическите зони на Азия и Африка са най-честото място, където се появяват новите вируси и бактерии. Според учените това в значителна степен се дължи на недостига на медикаменти и недостатъчната медицинска профилактика в тези райони.
“Там има практически неизчерпаем и изцяло неизследван резервоар на вируси бактерии, които никой не е изучавал под микроскопа си”, казва Кристиан Гриот – ръководител на германския Институт за вирусни заболявания и имунопрофилактика. “Високата скорост на мутации води не просто до бързо пригаждане на причинителите към атакуване на нови животински видове, но и до възникване на съвсем нови вируси и бактерии”.
Науката отделя повече внимание на новопоявяващите се вируси, но се наблюдават и бактерии, способни да предизвикат епидемии....

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    лекарства    превенция    любопитно    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.