zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Орехите и спанакът предпазват от хипертония и диабетОрехите и спанакът предпазват от хипертония и диабет

здраве.bg

Диетата, богата на магнезий, възпрепятства развитието на метаболитeн синдром, твърди публикация в специализираното периодично издание Circulation.

Метоболитният синдром се диагностицира при съчетаването на 4 симптома: затлъстяване в областта на стомаха (“бирен корем”), хипертония, повишено съдържание на холестерол и повишена концентрация на глюкоза в кръвта (при нормално съдържание на инсулин).

Този синдром е значим рисков фактор за развитието на исхемична болест на сърцето (ИБС) и друга сърдечно-съдова патология, а също на захарен диабет.

В изследване, проведено от учени от Северозападния университет в Чикаго, са взели участие 4600 американци на възраст от 20 до 30 години.

В продължение на 15 години професор Ка Хе (Ка Не) и група специалисти са проследявали взаимовръзката между приеманата храна и риска от развитие на метаболитен синдром. Те подчертават, че по-високото ниво на употреба на магнезий се асоциира с намаляване на риска от развитие на който и да е от компонентите на синдрома.

Според нормативите на Националния институт по здравето на САЩ (National Institute of Health) дневната препоръчителна доза от магнезий за мъжете от 19 до 30 години е 400 мг, а за жените - 310 мг.

Най-богати на този минерал са орехите, спанакът, авокадото, бананите, сушените плодове (стафиди и сушени сини сливи), пшеничните трици и овесените ядки.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    хранене и диети    заболявания    
 

more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.