zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Пушенето предизвиква мутации



Генетичните изменения се проявяват дори и много време след отказване от вредния навик.

29 март 2006, здраве.bg

Тютюнопушенето не само поврежда клетките на дихателните пътища и кръвоносните съдове, но и води до появата на изменения в гените, които ги възпроизвеждат, т.е. предизвиква мутации.

До този извод стигат учените от Университета в Бостън, под ръководството на д-р Аврум Спир, цитирани от newscientist.com. Те са изучили подробно епитела - клетките обграждащи бронхите, както при пушачи, така и при хора, които никога не пушили или са отказали вредния навик, след като са развили хроничен бронхит, наричан още “бронхит на пушача”.

В клетките на пушачите са открити определени генетични изменения, които не се проявяват при здравите хора. Възможните последствия от тези изменения все още не са докрай изучени, но специалистите не се съмняват, че именно те водят до развитието на злокачествените образувания, характерни за пушачите.

Специалистите са убедени, че в механизма на развитие на рака са задействани гени, като за първи път е получено и експериментално потвърждение на тази хипотеза. Злокачествените образувания могат да се появят даже няколко години, след като човек се е отказал от пушенето, което доказва, че генетичните увреждания могат да се проявяват даже след като се прекрати действието на предизвикващия ги фактор.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.